Hej!

Vi behöver hjälp med ombyggnaden av ett Gulringenhus - en tegelvilla från 60-talet. Vi skulle behöva minst 4 sovrum, så vi funderar att lyfta upp taket och bygga på 2 sovrum+badrum+allrum över ena halvan av huset och bygga ut vardagsrummet i vinkel. Vi har morgonsol på entré sidan och kvällsol på vardagsrumssidan. Huset kan inte byggas ut hur mycket som helst samt får vara högst 5,2 m högt med 38graders vinkel. ( i och för sig har hela området dock byggt ut även på markplanet... så vi har plats att bygga ut på vardagsrumssida samt efter sovrummen, gatan ligger parallelt med köksgavel och trädgård framför vardagsrummet samt efter sovrummen)

Finns det någon som har byggt om sitt hus på annat sätt som skulle passa?
Vad skulle du göra?
 
  • planritning.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
I
Till en början: Jag antar att framfasaden ligger 6 meter från gatan och inte få dras framåt? Möjlig utbyggnad är då i linje med framfasaden och åt höger på skissen, samt rakt upp från fasaden inåt trädgården på skissen?

Man brukar oxå säga att man inte ska flytta på badrum och trappor för det är dyrt och kostar mer än det ger i utbyte. Inte desto mindre ska jag lite längre fram göra just det med trappan.

Att bygga ut åt höger är lockande på ett vis, men trappan ner till källaren ger mig 'bad feelings'. Den ytan för trappa upp till ny ÖV går inte att utnyttja med mindre än att det sovrum som finns t.h. om trappan offras. Samtidigt har ni österfasad mot gatan vilket är absolut bästa väderstrecket för sovrum (morgonsol, svalt på kvällen).

Att lyfta taket, för att skapa en ÖV, är en god tanke, men ställer till andra problem med planlösningen, då ni får trappan för nära norrgaveln (för att få plats med ett hyfsat stort rum på gaveln) och inga fönster åt väster och öster om ni inte kör med takfönster eller bygger kupor på taket.

Jag skulle därför göra en kombination inom bef. huskropp med påbyggnad av ny ÖV och flytta trappan till nuvarande vardagsrum, samt event. bygga ut vardagsrummet en bit mot väster. (Kräver dock att källarplanet tillåter en sådan omplacering.)

På trappans plats skulle jag istället ordna en klädkammare och ta bort garderoben i det östra sovrummet, alternativt utöka badrummet med bastu el. något annat som faller er i smaken.

Sen finns det två möjligheter. Antingen stanna där eller bygga ut åt norr och då leda en korridor förbi östra sovrummet genom att ta bort dörren till det nordvästra sovrummet och ta en bit av det (eller ha det helt öppet som ett Tv-rum i.s.f. att bygga vinkel på V-rummet).

Därvid förlänga norra gaveln för att få plats med ett sovrum utefter österfasaden och sluta den utbyggnaden med ny sängkammare i nordväst. Då går det oxå att bredda huskroppen mot väster för att få till nytt sovrum (i.s.f. den yta som blir korridor) och ge den nya sängkammaren lite större bredd. Hjärtväggen blir då orörd hela vägen fram till ny gavel.

Trappan går att ordna som en spiraltrappa, rak trappa, eller annan typ. Placeras den mot väggen till västra sovrummet, så ligger den inom synhåll från hallen, vilket är kanon. Inget grus dras då med upp till ÖV. från entrén som vanligt är på andra planlösningar.

Om V-rummet ska byggas ut med vinkel bör huskroppen bli ett T eller L med (i första fallet) en öppen terrass mot sydväst utan tak, alternativt (i andra fallet) en öppen terrass mot sydväst under tak, ungefär så långt ut mot södergaveln som nuvarande uteplats är visad.

Se det som ett av flera sätt att göra det på. Andra har säkert andra tips att ge er. Det går kanske oxå att kombinera olika idéer?
 
Tack snälla Byggaren!

Trapan som är inritad går faktiskt neråt till källaren som är under hela huset, så den kan man inte flytta eller bygga igen. Vi hade tänkt att ha övervåning inte "längs" huset men tvärs över så att 2 nya sovrum vetter mot öst (kökssidan) och allrum mot väst. Trappan förmodligen skulle i så fall hamna i sovrum 1 från vardagsrummet.
Gatan har vi vid gaveln , men bara ca 2m till tomtgränsen längs huset på kökssidan.
Vi skulle nog helst vilja bygga ut på längden och vardagsrumet i vinkel, men tycker att det är svårt att få vettigt planlösning på sovrummen utan att skapa 10m långa och smala korridorer.
 
I
Att trappan gick ner till källaren var jag helt införstådd med. Pilen markerar alltid det plan där trappan har sin högpkt. om inte någon amatör varit framme och ritat 'pil nedåt' och Gullringehus tillhör inte dem (även om man kan tycka annat om dem i andra fall).

Att 'tvära' huskroppen, dvs. vända på övervåningen, innebär konstruktiva problem för er då nuv. bjäklag kommer att belastas på ett sätt som inte överensstämmer med vedertagen praxis i och med att takstolen kommer att vila på en á två bjälkar i.s.f. över samtliga. Det kräver i sin tur en speciell konstruktiv lösning som fördyrar byggandet.

Att slippa korridorer med utgångspunkt från nuvarande huskropp är nog inte att tänka på. De kommer automatiskt av ovanstående skäl + att ni bara kan bygga ut åt söder/väster. Och det är ingen nackdel. Dold gångyta i en öppen planlösning ger sämre möblerbarhet.

Prova därför att inte tänka låst (som trappan ner till källaren). Tänk istället hur ni skulle vilja ha det optimalt fördelat på yta och funktion inom nuvarande innerväggar och var inte rädda för att ta ut svängarna och lägga till en bit på längden och/eller bredden. Sen kan ni fila på detaljerna och slutligen låta en arkitekt på närmre håll ta en titt på era 'fundringar' och komma med ett par förslag till slutlig lösning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.