För 1,5 år sedan köpte vi ett fritidshus, som vi bor permanent i. Vi bor i den lilla delen av huset, där det är vinterbonat och isolerat och fixat, men det finns en betydligt större del tillbyggd, som är taxerad som boyta men inte isolerad eller uppvärmd. Planen är att göra sovrum och vardagsrum och hall i den nya delen, men jag är lite osäker på hur vi ska tänka med planlösningen för att få ut maximalt av golvytan?

Vi planerar att sälja huset om cirka 3-5 år, så vi vill gärna se till att det är så "säljbart" som möjligt, och inte planera huset alltför mycket utifrån oss själva. Vi är båda närmare 30, inga barn, men det behöver ju inte stämma för de som sedan ska köpa huset. Tänk en mild form av "Property Ladder"! ;)

Här är den befintliga planlösningen:
Delen av huset som vi bor i är nånstans runt 35 kvm. och den stora delen är på drygt 60 kvm. På ett ungefär. :)

10668770_833730849979299_2031958134_n.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här är en bild på lokalen:
10685103_833730919979292_679186394_n.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Det är högt i tak (öppet upp i nock) och vi vill gärna behålla det så för att få en så härlig känsla av rymd som möjligt. Vi planerar därför att isolera taket utifrån, eftersom vi ändå kommer att behöva göra om taket (det är plåttak, och på den andra delen av huset är det tegel. Vi funderar därför att lägga tegel på den andra delen också, så att det matchar.)

- Till vänster om den nya delen finns det ett förvaringsutrymme i carportstil, dvs utomhus men under tak. Det är samma tak som på den nya lokalen, vilket skulle göra det ganska "enkelt" att bygga in hela alltihopa, bara vi får bygglov för det. Det skulle addera en del kvadratmeter.

- Det finns i dagsläget ingen dörr mellan nya och gamla delen, utan man måste gå ut för att komma in i den nya delen. Vi funderar på att slå hål i väggen till vänster om badrummet, och bygga in hela eller en del av carport-utrymmet.

- Det finns inget vatten/avlopp i den nya delen, mer än att det finns en trappa ned till källarutrymmet under den gamla delen, där tvättstugan finns. Skulle ni planera in en till wc/badrum? Var någonstans?

Någon som har några tankar? Tips? :)
 
Just det, den lilla altanen på planlösningen har blivit fel, för den ligger på baksidan av huset. Den lilla trappen på baksidan är den som ligger på framsidan av huset, med ingång till hallen. Så det har blivit lite fel där.
 
Vilken budget? Huspriser i närområdet? Om ni tänker er att sälja inom något år ska det vara rimligt att som minimum få igen pengarna och ännu hellre göra en vinst. Om man tänker sig stora åtgärder är det troligen mera lönsamt och roligare att riva och bygga helt nytt. Att både byta tak och bygga in carporten (finns grund?) kostar. Skick och fason på befintliga fönster? Låt ekonomin styra hårt vad ni gör.

Om man ändå bestämmer sig för att satsa på befintligt hus.
Väderstreck? Stämmer höger/ vänster? Åt vilket håll ligger taknocken? Ungefärliga mått?

Om man ska öppna upp mellan delarna utan att bygga ut den nya delen får man ta bort befintligt wc/d. Vilket skick är detta?

Befintligt kök ser litet ut. Om man vill ha kvar det skulle jag ta ner väggarna till sovrummet och göra ett större kök (av nuvarande hall, kök och sov) med matplats och utgång åt två håll. Nuvarande allrum kan då bli ett sovrum ovh korridor till nya delen. I nya delen nerifrån och upp i bilden: hall, nytt badrum, allrum i mitten (har ni kvällssolen mot fönsterväggen?), 2 sovrum längst bort (kräver nog något nytt fönster).

Alternativt ta hela gamla huset till kombinerat kök-/ vardagsrum med den öppna spisen i mitten. I nya delen hall, nytt badrum och 3 sovrum.

Annars kan man tänka sig stort kombinerat kök- vardagsrum i den nya delen (så kommer takhöjden till sin rätt) samt ett nytt badrum och hall och göra om gamla delen till 2-3 sovrum,
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.