Hej!

Jag undrar om man på något enkelt sätt kan kontrollera hur stort luftflöde man har. Kan man räkna fram det eller måste man ha något instrument att mäta med?

Vi har en frånluftsvärmepump från Nibe, Fighter 360P. Känns som man skulle vilja ändra fläkthastigheten vissa perioder men då måste man antagligen först veta hur stort luftflödet är idag.

Någon som förstår sig på detta???? :-? Tacksam för svar

På Nibes hemsida står det att "Värmepumpens fläkt går att ställa in i olika hastigheter efter klockslag, vilket gör att du kan styra värmen i ditt hus under dygnet." ???
 
För att mäta frånluftsflöden använder man oftast en "swema" på branch slang, eftersom de brukar levereras av dem. Antingen hyr man instrumentet eller så hyr man en firma som gör jobbet.

Det är inte svårt att göra själv, men en instruktionbok behöver du kanske om du aldrig gjort det förr. Akta bara trådarna i instrumentet.

Vill du mäta tillluft så använder man en säck. Mät tiden det tar innan säcken är full så har du flödet.
Har du bara en säck där du vet volymen på upp till kanten så kan du göra den själv, om du inte är hyper noga med mätresultatet. Knöla ihop säcken så luften försvinner i den, tryck den (fästad i en ram) mot ventilen och mät tiden det tar innan den blir "stum". Det syns ganska tydligt när det "stumnar".
 
Tack för tipsen poui. Värt att testa. Upplever drag från tilluftsventiler och det tyder väl på att det är för stort undertryck i huset.
 
Att du upplever drag från tilluftsventilerna beror på att uteluften är kall. Nu går det att tillföra kallluft utan drag men det är svårt, och det duger sällan med enkla spalt- eller tallriksventiler. Det krävs riktiga tillufts don. Bäst är värmd tilluft.
 
Har du exempel på fabrikat. Finns det någon sida på nätet där man kan läsa mer om det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.