Får inte tillräckligt bra mottagning för att HD kanalerna skall fungera med befintlig antennanläggning. Funderar på att köpa Televes DAT 75 men missar då mux7 som ligger på VHF. Alternativet är då Televes DAT-HD 790 som på papperet ser ut att vara lika stark.

Kan det verkligen stämma att en 120 cm kombiantenn är lika stark som en 180 cm UHF antenn eller förstår jag inte siffrorna rätt?
 
DAT75 UHF passiv 19dB med förstärkaren på 12dB ger det 31dB totalt
DAT790 UHF passiv 16dB med förstärkaren på 15dB ger det 31dB totalt
DAT790 VHF passiv 8.5dB med förstärkaren på 12.5dB ger det 21dB totalt

Problemet är att det är den passiva förstärkningen som avgör riktverkan på antennen och därmed förhållandet mellan nyttosignal och brus/störningar och med högre aktiv förstärkning så förstärks även störningarna mer.
Nu finns det också mottagare har dålig känslighet så att det faktiskt hjälper med med bara en antennförstärkare. Antennförstärkare ska vara så nära antennen som möjligt.
DVB-T2 som HD-kanalerna är känsligare än gamla DVB-T för signalproblem.

Det går inte att säga vad som krävs i ditt fall. HD-kanalerna sänds ofta på höga kanalnummer (höga frekvenser) och då kan ju även gamla antennkablar och kopplingsdosor fungera sämre.
 
Om du har bra signalkvalitet men låg signalstyrka (brukar gå att kolla i mottagarens meny) så borde det funka med en signalförstärkare. Det är ju både enkelt och trätt billigt. Jag har själv den lösningen och det funkar klockrent.

K
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.