Har precis köpt ett begagnat kök på Blocket till vår sommarstuga. Glada i hågen kommer vi dit och börjar demontera. Det går ju bra och flyter på fint.

Ända tills vi kommer till bänkskivan. Den är limmad mot alla underskåp och väggen och sitter som berget. Hur får vi loss den utan att skada underskåpen? Det är ju dem vi vill ha.

Vi kan tänka oss att ha kvar bänkskivan som det sitter en underlimmad vask i. Men om det är lättare att få bort skivan från bänkstommarna ifall vi tar sönder bänkskivan så offrar vi den. Då kommer istället frågan till hur vi får bort den underlimmade vasken och ifall affärer där man kan köpa nya bänkskivor brukar vilja montera dit begagnade vaskar (underlimmat).

Hjälp mig snälla, alla råd är välkomna. Vi ska tillbaka ikväll och demontera det sista så då ska bänkskivan med.
 
Är bänkskivan skräp och av trä går det ju givetvis att såga genom denna för att sedan kunna få ut underskåpen i lämpliga delar. Förutsätter dock sänksåg eller cirkelsåg eller liknande + ev en GOP/Fein mot väggen där du inte kommer åt. Med lämpliga snitt kan man få ut underskåpen med tillhörande bit bänkskiva på intakta.
 
Är den verkligen limmat? Man kan såga längst skivan med tigersåg. Multimaster skulle kräva för många blad. Även för hand går bra(problem med att komma genom första snittet). Sen blir det inga problem. Kolla dock att alla spik skruv är ute. Backsidan går att frigöra med stämjärn eller en bättre stålspackel som man slår i med hammaren.
 
ok men hur får man loss bänskskivan från själva underskåpet?
 
Vad jag förstod på mannen så var den limmad. Vi försökte trycka igenom en kniv för att kolla och man kunde trycka in den lite så det är nog lim. Men det är nog ordentligt med lim. Jag tar för givet att skåpen blir förstörda ifall man skulle köra med sticksåg längs med undersidan av bänkskivan. Även om vi väljer att återanvända bänkskivan så skulle vi kunna kapa den på ett ställe där det kommer stå ett kylskåp och den alltså ändå måste kapas av.

Tror ni att en Dremel multi hade fungerat. Det gäller ju att verktyget är tillräckligt tunnt men samtidigt inte för litet så man inte går igenom limfogen.

Fler tips/råd snälla
 
Såga precis i limmet! Sticksåg går inte! Multimasters klinga går in utan att man pressar nåt. Handsåg/ fogsvans trycker man mot undersidan av bänkskivan och sågar längst. Samma gäller tigersågen. Man måste dock ha en lång klinga i denna. Så att man kan ha den liggande mot undersida av bänkskiva.
 
Ok tack. Får kolla med mannen vad han har hemma.
 
Det kanske går att ta ut hela raden? Då sågar man rakt uppeifrån i bänkskivan för att frigöra den från väggar?
 
Förmodligen för sent att komma med något nu men kolla riktigt noga så den inte är skruvad någonstans för det är väldigt ovanligt att man limmar om det finns möjlighet att skruva...

Är det en massiv träskiva ska man definitivt inte limma fast den.

Stämjärn och hammare brukar oftast lösa problemet och vid väggen är det mest troligt bara att skära genom siliconen...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.