Våra byggare har skurit upp diffusionspärren för att rätta till felaktigt monterad isolering. Sedan har dom lappat det genom att bara tejpa det med vanlig "silvertejp".

Det är två ställen dom har skurit upp spärren på, det ena stället hade som inte hunnit skiva in ännu, det var så vi upptäckte vad dom gjort. Där var det dessutom så dåligt tejpat så man kunde sticka handen emellan. Problemet är nu att dom vägrar ta ner skivorna på det andra stället. Dom säger bara att silvertejp är helt ok att använda och att dom alltid har gjort så. "Dessutom är det ju inget våtutrymme, så det är inte så viktigt".

Kommunens byggnadsinspektör säger att vi inte ska acceptera förfarandet med silvertejp och vi tycker också att det verkar märkligt att det kan vara ett godkännt förfarande.

Nu behöver jag hjälp med argument för att få dom att ta ner den j-la skivan och göra jobbet ordentligt med åldersbeständig tejp. Finns det några paragrafer man kan hänvisa till angående godkännd byggstandard!

Tacksam för alla tips!
 
..Jag tror att den rätta benämningen är fibertejp och inte silvertejp
 
Klistret på "silvertape" löser upp den beständiga plasten efter ett par år - därför är det absolut fel att använda denna tape. Det finns en speciell åldersbeständig tape just för detta ändamålet - den ska användas.

Argumenten att ditt hus ska vara tätt är samma argument att använda diffspärr överhuvudtaget. Otäta hus får kondens i isoleringen och detta blir tillslut fuktproblem, antingen i isoleringen eller på den bärande konstruktionen i väggen - eller så blir det ett mögelhus. Det kan dröja 6 månader eller 6 år, därför är det oerhört viktigt att ditt hus är tätt. Ett tätt hus är ett friskt hus.

Just nu finns det ett nyframtaget kompendium som heter "bygga-bo-dialogen" där liknande frågor utreds. Länk till deras hemsida. ByggaBoDialogen - ByggaBoDialogen

Kompendiet går att beställa från boverket tror jag.


Läs denna rapport sid 35. Har inget fukt att göra men understryker att en byggnad ska vara tät
http://www.ebd.lth.se/fileadmin/ene...ublikationer/Rapport_ver031_stefan_henrik.pdf
 
Från Hus AMA 98:



JSF FUKTSKYDDSSKIKT AV BYGGPAPP, DUK, PLASTFILM M M I HUS

MATERIAL- OCH VARUFÖRESKRIFTER

Ånggenomgångsmotståndet skall vara lägst 2 000×10 3 s/m provat enligt SS 02 15 82, där inte annat anges.

Fog- och skarvband för tätning av ångspärr skall vara av material som inte negativt påverkar ångspärrens funktion under dess tekniska livslängd.

UTFÖRANDEFÖRESKRIFTER

Underlag för fuktskydd på bjälklag skall vara rengjort från skräp, organiskt material m m samt ha en ytjämnhet minst motsvarande stålglättad betong, där inte annat anges.






JSF.5 Fuktskyddsskikt av plastfilm (ej kyl- och frysrum)

MATERIAL- OCH VARUFÖRESKRIFTER

Plastfilm skall uppfylla fordringarna enligt SPF Verksnorm 2000.

Spiklist till klämda skarvar skall vara minst 12 mm tjock och minst 45 mm bred.

Fästdon

Häftklammer av koppar, monell eller stål får inte användas.

Tejp får inte användas som monteringshjälpmedel.

Skarvband o d

Tätning av genomföringar för rör, rörhylsor, eldosor o d i fuktskydd skall utföras med för ändamålet särskilt anpassad tätmassa eller dubbelhäftande skarvband.

Skarv- och tätningsmaterial skall uppfylla fordringarna enligt SPF Verksnorm 2000.

UTFÖRANDEFÖRESKRIFTER

Skarv skall utföras med minst 200 mm överlapp, där inte annat anges.

Spiklisten skall spikas med räfflad trådspik, 50×20, med centrumavstånd 100 mm.






JSF.54 Fuktskyddsskikt av plastfilm för yttervägg

Fuktskydd skall skarvas över regel e d. Skarv skall monteras klämd och med minst 200 mm överlapp.

I ytterväggar av trä skall plastfilmen täcka insidan av väggens syll.

Vid genomföringar skall plastfilmen klämmas mot fast underlag.

Fuktskyddet skall placeras med anliggning mot värmeisoleringen.





Och vad det hänvisades till:

SPF Verksnorm 2000, Plastfilmer avsedda för montering i byggnader som luft- och ångspärrar. Kvalitetsfordringar och provningsmetoder


Utgivare: Sveriges Plastförbund (SPF)
Utgåva: 2
Publicerad: 1992-01-01




AMA är inte lag men om inget annat är överenskommer bör det vara den som gäller
 
Tack för utförligt svar! Det var precis det vi tänkte..

Byggarna kröp till korset efter ett telefonsamtal till husföretaget, så nu är skivan nertagen och revan tejpad med ålderbeständig tejp. Det skrämmande är att byggfirman hävdar att dom har som policy att alltid tejpa med "silvertejp". Tydligen ansåg husföretaget att det var viktigare med en nöjd kund än att ta strid för sin underleverantörs korkade policy, tack och lov!
 
Mikael_L
Och detta reser frågan igen...
Vågar man verkligen låta hantverkare utföra en så viktig sak som ett husbygge?
 
Mikael_L skrev:
Och detta reser frågan igen...
Vågar man verkligen låta hantverkare utföra en så viktig sak som ett husbygge?
Ett stort rungande NEJ är svaret på den frågan:mad:
 
Dr.SiC skrev:
Ett stort rungande NEJ är svaret på den frågan:mad:
Då uppstår ju genast en ny fråga, vem ska bygga husen om inte hantverkarna gör det?

Och vem är egentligen hantverkare?
 
Mikael_L
Mikael_L skrev:
Och detta reser frågan igen...
Vågar man verkligen låta hantverkare utföra en så viktig sak som ett husbygge?
Lite smårisigt inlägg av mig det där, får delvis dra tillbaka det och delvis be om ursäkt, framförallt till alla de riktiga och duktiga hantverkare som finns.

Men delvis skriver jag, för trots allt finns det allt för många som springer omkring och kallar sig hantverkare, tar skyhögt betalt, men ändå inte vet nästan nånting om vad dom håller på med, tyvärr är det så.
Tråkigt både för köparen och för de som är kunniga men ändå får sig en släng av (ovett)sleven.

Jag önskar bara att det fanns något 100%igt sätt att kunna avgöra nivån redan innan man låter någon få jobbet.

Men återigen, heder till er som är kunniga och inte slarvar osv.
 
  • Gilla
Andre_f
  • Laddar…
Möjligtvis är det så att "silvertejp" inte är det optimala i långa loppet, men vidhäftningen är det inget fel på i alla fall.

Prova gärna vidhäftningen på den åldersbeständig tejpen. Den är ofta riktigt dålig. Upplevs hur "klistrig" som helst när den appliceras, men efter någon vecka behövs inte mycket rörelse i plasten för att tejpen ska släppa, släpper t.o.m. av sig självt. Detta är självupplevt och då både med Byggmax-tejp och dyrare tejp. Problemet är väl att de flesta inte hinner märka detta eftersom ytskikten redan monterats.

Detta har diskuterats på andra håll i forumet och många har, liksom jag, konstaterat att den åldersbeständiga tejpen håller väldigt dåligt, d.v.s. dålig vidhäftning helt enkelt.

/ M.C.
 
Jag tror fortfarande inte på silvertejp, och alla "förståsigpåare" säger ju också att silvertape inte duger. Jag vet att tejp överhuvudtaget är en kompromiss, helst skall det ju vara en 20 cm överlappning av plasten, men man får ju försöka göra det bästa av situationen. Nu har vi tejpat i flera lager och även korstejpat för att iaf försöka få det att hålla så länge som möjligt!

Visst byggföretaget har ju minst en 10 årig garanti för konstruktionsfel. Men om tio år så lär ju företaget inte finnas mer och om det finns så lär det ju konkursas om alltför många ställer anspråk för konstruktionsfel.

Varför tillåts byggbranchen vara så oseriös när konsumentkraven är så hårda på alla andra produkter. En tillverkare av t.ex. tanborstar skulle ju knappast komma undan med argumenten som byggföretagen kör med: "så har vi ju alltid gjort och vad är det för fel med det"!

Alla körde ju utan säkerhetsbälten på 60 talet, vad kunde ju vara fel med det!
 
ridgid skrev:
Då uppstår ju genast en ny fråga, vem ska bygga husen om inte hantverkarna gör det?

Och vem är egentligen hantverkare?
Självklart finns det bra hantverkare också men att hitta dom är inte lätt. Hantverkare är verkligen ett ord man borde använda mindre flitigt, alldeles för lätt att ta sig den titlen idag.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.