Hjälp!!!

vi köpte ett hus för lite över ett år sedan, vi håller på att renovera övervåningen ( enplans med inredkällare)
vi har en duschkabin där nere som stod där när vi köpte det, upptäckte ett problem idag, källardörren är rätt så nära å utanför den finns det ett rör som ska leda bort vatten som kommer ner för trapporna, men vi märkte nu att det kom ut vatten ifrån det röret när vi spolade mycket vatten i duschen, alltså måste det röret vara kopplat till brunnen vid duschen på något sätt, å frågan är om det bara går ut i marken, vi har ett avlopp "till" där duschkabinnen står men det är ca en meter upp (används av köket som ligger ovanför) nu e ju då frågan vad man ska göra!!!! pumpa upp vattnet eller? blev så trött å paff när jag såg det.
 
Har du egen avloppsanläggning?
Kan ju vara som du skriver att man anslutit avrinnning från trappan till avloppet. Normalt brukar det sitta en spygatt eller liknande.
Kolla så att det inte är en början att bli stopp i avloppet ut från huset och att vattnet av den anledning trycks ut i källartrappan.
 
Troligen är avrinning från trappan ansluten till avloppet. Och troligen är det lite halvstopp i avloppet så att vatten från duschen trycks ut åt fel håll.

Dvs. troligen är den korrekta åtgärden nu att rensa avloppet.

Strikt formellt så är det nog inte OK att ha trappans dagvatten kopplat till avloppet, Kan ha varit OK när det gjordes. Men om det är så lite det handlar om så är det nog inte så mycket att oroa sig över, vad gäller ev. förelägganden från kommunen.

Vi har precis en sådan lösning i vår källare. Men där är det avlopp från en grov vask i källar garaget som började rinna ut genom spygatten utanför garagedörren. Det var stopp i avloppet in mot husets avloppsstam.
 
"...Strikt formellt så är det nog inte OK att ha trappans dagvatten kopplat till avloppet, Kan ha varit OK när det gjordes..."


Varför skulle inte skulle det inte vara ok med dagvatten kopplat till avloppet? Nyfiken...
 
Flera skäl till varför dagvatten inte ska dras till svartvatten (avlopp):

- Dagvatten kan snabbt bli stooora mängder vid kraftigt regn, översvämningar etc, och det är inte avloppsnätet dimensionerat för. Det blir stor risk för vattenuppträgning i golvbrunnar, toaletter etc.

- Reningsverken är inte anpassade att ta emot föroreningar från dagvatten (tungmetaller från trafiken etc) utan bara bioogiskt avfall.
 
Har hört att kommunen ibland skickar ned rökbomber i avloppsystemet, sedan tittar dom vid vilka hus det bolmar upp genom stuprören. Skickar föreläggande om åtgärd.
 
Ok...jag ser rimligheten i dina argument... men där jag bor går allt ut i gatan till samma ledning... Blir lite som att källsortera å sen slänga allt i samma container... :-D
 
Det handlar om ekonomi också! Avloppsvatten som kommunen tar hand om transporteras och renas vilket kostar pengar. Bortkastade pengar på vatten från t ex takavrinning.
 
Hör ni om det är rätt eller fel vet vi inte och var nog inte fråga i tråden; ni har båda rätt utifrån enskilt/kommunalt avlopp och utifrån om det är gammal system med gemensamt dag/spillvatten eller nyare med separerat.
 
Ja, reglerna kan säkert skilja från kommun till kommun - här där jag bor är det iaf strängt förbjudet att leda dagvatten till spillvattenledningarna. Och som injonil skrev så är det pengar inblandade också - reningsverket fakturerar min kommun för antal kubikmeter spillvatten man tar emot, så som skattebetalande kommuninvånare ligger det ju även i mitt eget intresse att det inte kommer en massa extra regnvatten i avloppsvattnet.
 
tack för visat intresse!!

det har varit trekammarbrunn innan men nu är det kopplat på en samfäldighet.
brunnen har svalt dåligt så jag har testat kaustiksoda vid flera tillfällen å samma dag som vi upptäckte detta så hade jag använt en rensvajer.
men det vore väl ändå det bästa om det helt enkelt är stopp så att det trycks ut vid avrinningen. för det finns väll ingen, oavsett brunn som skulle dra den rakt ut i marken, å andra sidan så har man ju fått se en del egna ideér på huset :(
 
Du har väl en rensbrunn någonstans på tomten, ta och kolla den med, för det är snarast den som samlar upp skräpet som avloppsledningen för med sig. Kanske dräneringen är dragen till samma brunn. Kolla upp så att dräneringen funkar, den är nog så viktig för hela husets välbefinnande.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.