Hej ni erfarna, duktiga inredningsspecialister!

Jag behöver hjälp med att välja vit färg till väggarna i vårt nya kök och matsal.
Köket är IKEA Solär vit. Bänksskivan är vit högglans. Kyl/frys rostfritt.
Golven är gamla furugolv som slipats, vitlaserats och mattlackat.
Köket och matsalen är från början två rum men har nu öppnats upp och skiljs endast av av en gammal murstock i mitten av rummet.

Som ni förstår blir det ganska stora ytor som ska målas. Färgen ska passa både i det nya, moderna köket och i matsalsdelen som har kvar husets 1927-årsanda.

Vilken vit färg ska jag ta? :x
Har varit lite inne på stockholmsvit men är rädd att den ska se "smutsig" ut jämfört med Solärluckorna och den högblanka bänkskivan.
Vad är erfarenhet av de olika vita nyanserna? Gärna bilder!

Stort tack!

Mvh, Lisa
 
S0502-Y = stockholmsvit.
0502-Y = Någon mindre gul
S0500-N = Vit med dragning åt kallare hållet (blågrått)

Måla på en yta och känn efter. Glöm inte lister och allt. Det är dock omöjligt att hålla sig till en vit då alla använder olika vitt dvs, lister, fönsterbrädor, möbler etc alltid kommer skilja sig åt.
 
Du ska ha råvit. Det är en standard färg hos Flügger och Colorama och är snarlika i tonen.
 
Tack för svar!
Jag har tänkt efter och tror att jag aktar mig för vita färger som går åt gult, typ stockholmsvitt.
Jag är lite inne på en färg från Alcro som heter just "Vit".
Även deras "Krita" (som jag trodde skulle vara tavelkritvit som namnet antyder men så var inte fallet) samt "Snö" var fin.

Någon som känner till dessa och tror att någon av de kan passa?
lajsiiwan - ska kolla upp råvit!
 
Vad jag förstår har råvit NCS-kod 0500. Hur skiljer sig den på färgskalan från S0500-N som Bricco rekommenderar?
Det verkar även som att "Snö" från Alcro som jag nämner ovan har NCS-kod S0500-N så då är i alla fall Bricco och jag inne på samma spår.

Har nästan bestämt mig för snö men det vore ändå intressant att höra om det är någon skillnad på färgkod "S0500-N" (snö) och "0500" (råvit).

Mvh, Alicia
 
Kärt barn har många namn... det kan ju vara samma sak.

Som med min favorit som är "Nordsjövit", som har andra namn hos andra leverantörer. Det är det gamla receptet på Stockholmvit som inte alls är lika gul som den nuvarande men ändå lite bruten.

Skall du måla snickerier så välj en produkt med lång öppentid, det är rätt stor skillnad mellan fabrikanterna just på snickerifärgen. Gillar Flüggers snickerifärg. Nordsjö är mycket jobbigare, man måste vara mycket snabbare. Dessutom är det ju rätt kul att beställa Nordsjövit i en Flüggerbutik :)
 
Istället för att bekymra dig om individuella uppfattningar kring NCS kulörer föreslår jag att du hämtar AD White hos din färghandlare, alternativt handlar Alcros Vit som du var inne på från början, eller helt enkelt ber färghandlaren om det "vitaste" de har att erbjuda.
 
nemlan skrev:
Istället för att bekymra dig om individuella uppfattningar kring NCS kulörer föreslår jag att du hämtar AD White hos din färghandlare, alternativt handlar Alcros Vit som du var inne på från början, eller helt enkelt ber färghandlaren om det "vitaste" de har att erbjuda.
Ja, Alcros Miltex Vit/Bas A är riktigt vit. Målar med den på jobbet alltid :cool:
 
  • Gilla
Styrmansgatan47
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.