Vi ska bygga hus i Åstorp (Björnås) och var länge innan på ett Hanö från Götenehus som är ett
1 och 1/2 plans hus på 164kvm men nu har vi börjat titta mer o mer på Skogås (Götenehus) som är ett 1 plans hus..... båda är från Götenehus och efter div förändringar på Skogås så kommer dom vara lika stora och kosta ca lika mycket så nu till frågan:

Vad är bäst 1 eller 1 1/2 plan, vi har inga barn ännu men planerar att skaffa barn inom något år. Vår tomt är på ca 900kvm o ligger i skogskanten.

Vore tacksam för tips från er som vet:)
 
Allt beror väl på hur stort hus man vill bygga och hur stor byggarea som är tillåten. Vår tomt är på 1100kvm och får endast bebyggas till 20%, och då kunde vi inte få in vårt enplanshus + garage. Därför tog vi ett 1½ plan istället. 2 plans hade blivit för högt enligt detaljplanen från 1949.

Själv är jag uppvuxen med ett 1 plans och har haft fönstertittare, och trivs idag mycket bra med ett 1½ planshus ( är vårt andra 1½ plans hus och har inte ångrat oss) Vi har byggt ett Hanöinspererat 1½ plans hus i vinkel som vi ritat själva.
 
Huruvida 1- eller 1½-plans hus är bäst för er kan bara ni själva avgöra efter att ha gått igenom era behov. För oss är valet väldigt enkelt. Vi har skrivit på för ett Skogås från Götenehus. Efter lite modifiering blev huset perfekt för oss. Huset har en "barndel", en "samvarodel" och en "föräldradel". Som vi ser det kommer planlösningen att passa oss under en lång tid framöver. Det vore kul att höra hur ni har funderat kring hustypen.
 
Jag o min sambo håller på och bygger hus.. Men ett hus via LB-Hus.. Vi var först inne på 1½-plans från början, men sen ändrade vi oss till ett 1-planshus.. Dels för att ett 1-plans oftast blir billigare i slutändan och dels för att vi ska kunna bo kvar i huset tills vi trillar av pinnen lr måste flytta in på hemmet..

Men sen beror valet av hus på vilket stadie man är i livet..

- När man har små barn är 1-plans villa bra. Man behöver ej oroa sig för att barnen ska ramla i trappen, när de tar sig om och ner eller klättrar osv.

- När dom sedan växer upp i tonåren och börjar dra hem en massa kompisar, så är nog en övervåning inte fel så dom får sin yta för sig själv.

- Och om man tänker vidare och ska bo kvar tills man blir gammal så är nog 1-plans inte fel för att slippa trappor osv.
Har varit med om många som varit tvugna att sälja sina hus pga av att de inte klarar av att gå i trappor, för det gör för ont osv.
 
Snailman
Jag har gått lite vidare i de tankarna, och tänkter eventuellt bara göra en mindre del av huset 2 vånings, och där då mest placera sådant man kan vara utan...

(huset jag har nu har bara ovesäntligheter, som kök, sovrum och vardagsrum på ovanvåningen, sömn och mat kan man ju klara sig utan när man blir gammal:rolleyes:)
 
Jag har en bekant som efter en olycka fick betydligt sämre rörelseförmåga än innan. För honom är deras trapp i 1 1/2-plans huset rena Mount Everest att klara av. Visst ska man inte räkna med att bli invalid när man väljer hus. Men gamla kommer vi bli och med åldern kommer krämporna.
Jag röstar på 1-planshus.
 
Lutar helt klart åt 1 plans, vi har plats för det o ingen gråter om man får lite mindra tomt att sköta:) att det sedan kostar någon krona mindra är ju bara en bonus.

Skogås känns som väldigt tajt tvättstuga så den måste man nog bredda en del. vad tror ni? räcker 60cm?

Skickar med planlösningen på skogås

götenehus småhus villor trähus boende byggnation arkitektur nynybyggnation bostäder

Övriga rum känns helt ok i storlek, vi tänkte förlänga med 1,2 på den privata delen men det kanske räcker med 60cm elller?
 
Vi har ritat om vårt Skogås så att tvättstugan medger arbetsytor på två sidor. Vi har även ökat storleken på klädkammaren vid sovrummet, flyttat badrummet plus lite annat smått och gott. Jag kan skicka skissen till er om ni är intresserade.
 
Hade varit lysande, maila den gärna till mig och skriv gärna några rader om ni gjort några roliga/praktiska tillval som du kan tipsa om.

mattias.frohm@comhem.se
 
limla skrev:
.. Vi var först inne på 1½-plans från början, men sen ändrade vi oss till ett 1-planshus.. Dels för att ett 1-plans oftast blir billigare i slutändan
Det där vet jag inte om jag vill hålla med om.
Den gängse uppfattningen är att 1,5 plans hus är de billigaste att både producera och att förvalta.
Jag skulle gärna höra hur du resonerat för att komma fram till detta påstående.
 
Vi har kollat på både 1-1/2 och 1 plans villor och på de offerter vi fått så är 1/2plans billigare per kvm. Husen vi kollat på är ca 160kvm. Vi har valt ett BRA-hus modell Österå med en del ändringar. Det kostar ca 17500:-/kvm. Men då är ett isollerat dubbel garage med i priset storleken på garaget är 60kvm
 
Hanö 1 1/2plans 164kvm är 70k dyrare än Skogås som efter ombyggnad mäter 162kvm så jo 1 plaqns blir billigare
 
Men kvadraten på en övervåning blir väl ganska billiga att värma!
 
I
Tedde skrev:
Men kvadraten på en övervåning blir väl ganska billiga att värma!

Det är inte kvadraten som är utslagsgivande för uppvärmningskostnaden. Det är volymen och hur stor omslutande yta som vetter mot yttervärlden och i den värmeisoleringen.

Däremot har det betydelse för investeringskostnaden. Det krävs ju lite mindre grundyta och mindre längd yttervägg i ett 1½-planshus än i ett 1-planshus. I gengäld kostar taket en hel del mer genom att det måste resas upp till spets och med det följer större yta på gavelspetsarna och event. utbuktningar på taket i form av takkupor etc. som fördyrar istället.

Avgjort är ett 1-planshus bättre med väl sammanhållen huskropp utan för många vinklar osv. Kommunikation i ett plan är lättare än i två. Man slipper t.ex. dra damsugaren uppför trappan (om man inte har centralsug, då 'bara' slangen ska släpas upp och ner). Trappan tar oxå nästan lika mycket plats i båda våningsplanen som ett litet rum i ett 1-planshus. I gengäld får man en mer låst yta i ett 1½-planshus. 1-planshus är formbarare.
__________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.