Hej, har stött på ett litet problem. Har byggt ett attefallshus, och allt var inkopplat och klart förutom nischbelysningen där drivern var restad men dök upp igår. Elektrikern som hjälpte mig med detta är på semester och jag och en granne (pensionerad elektriker) tänkte koppla in drivern så att allt är komplett.

Det som var fördraget var 5 st Dot VP spottar kopplade i serie med röd till svart

Det var även fördraget till kopplingsdosa två faser, en obruten och en ansluten till återfjädrande (kron) brytare. Vi kopplade in drivern (L, N, samt DIM) och anslöt röd till + och svart till - på SEC-porten. Kopplar på spänning till attefallshuset.

Inget händer. Det surrar svagt från drivern. Det är spänning fram till L och den återfjädrande brytaren ger 230V vid tryck, 0 när den släpps.

Kopplar bort wagon med alla lampor och tar endast röd och svart från den närmaste och kopplar in den. Lyser inte.

Vi har lagt en bra stund på att klia oss i huvudet kring detta. Vad är det som vi har tänkt fel?

VI var 100% säkra på att alla lampor var kopplade i serie korrekt innan vi kopplade in, detta trippelkollade vi då jag läste här innan om att det verkar gå att köra sönder lamporna om polariteten var omvänd eller liknande. Det känns osannolikt att alla lampor är trasiga, så man kan ju misstänka drivern?

Någon som har någon idé som vi kan testa, för att utesluta ytterligare felkällor eller att verifiera att det är drivern som är kass? Har mätt med multimeter på SEC + och - med strömmätning likström men får 0A. Vad men kan vi mäta på antingen drivern eller spottarna?

/S
 
Så den pensionerade elektrikern kan inte mäta om drivern leverera någon spänning ut?
 
D Dilato skrev:
Så den pensionerade elektrikern kan inte mäta om drivern leverera någon spänning ut?
Haha, jo såklart det glömde jag skriva. Den levererar ca 28V och spänningen varierar när vi håller inne den återfjädrade tryckknappen.

/S
 
Du har troligen avbrott i den närmaste spotten.
28 V låter som max spänning från detta drivdon?
Vad säger specen av donet? Hur är ljuskällorna specade?
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Du har troligen avbrott i den närmaste spotten.
28 V låter som max spänning från detta drivdon?
Vad säger specen av donet? Hur är ljuskällorna specade?
https://www.elbutik.se/product.html/hide-a-lite-jolly-round-350

Klarar 1-7 st 1,2W LED ljuskällor. Har testat att lägga endast en spot över SEC + och - men den lyser inte. Testade med 3 olika spottar av de 6 st som totalt finns. Ingen ville lysa.

Det är dessa spottar på 1,2W styck.
https://www.elbutik.se/product.html/hide-a-lite-led-dot-vp-p44-led-12w-350ma-90lm-2700k-45-vit

Är 100% säker på att spottarna var kopplade korrekt med avseende på + och -. Förstår inte vad som kan vara fel. Går det att mäta något på spottarna själva eller testa dem på något sätt? Är inte helt bekant med LED-lampor och hur de förväntar bete sig vid resistansmätning t.ex.

/S
 
Då har du troligen avbrott i fyra av spottarna 😕

Drivdonet släpper uppenbarligen på maximal spänning utan att känna av någon last.

Antingen är alla spottar trasiga eller så är det avbrott någonstans.

Du kan prova enskilda spottar med valfri spänningskälla (DC) och ett motstånd som ger 350 mA, tex ett 9V batteri och ca 18 ohm. Men jag tvivlar på att ett 9V batteri orkar elda upp en sport (utan motstånd). Du kan prova spottarna 2 och 2 annars.

De har ett framspänningsfall på ca 3.5 V och det är tveksamt om en multimeter ger så hög spänning, men kanske i diodläget.
 
  • Gilla
steve5432 och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.