Visste du att glödlampor håller på att förbjudas? Jodå. De drar för mycket energi och ska ersättas med lågenergilampor, LED och effektiva halogenlampor.
Utfasningen börjar i september i år då alla matta glödlampor förbjuds samt 100 watts klar glödlampa. Sedan förbjuds övriga varianter på watt under de följande åren och till slut ställs högre krav på att LED-, lågenergi och halogenbelysning blir energisnålare. Projektet är klart 2016.

Du kan läsa blogginlägget här: Hej då glödlampor!
 
Det är ju i all ära kanon att byta ut glödlamprna, men vad händer med de kasserade lågenergilamporna innehållandes bl.a. kvicksilver?

Tål att tänkas på...
 
Hej

Förr så gick det inte att dimmra lågenergilampor.
Vet någon om det har kommit lågenergilampor alt dimmers som funkar ihop?
Om inte så får vi kassera alla dimmers (som troligen sparar någon energi när de inte går för fullt)

Kan man dimmra LED lampor (när de väl kommer)?

Finns det några fler alternativ?

Mvh

Peter
 
det finns dimbara lågenergilampor - sök på megaman.
De funkar men är inte billiga. Kan bli problem med flimring.
Jag prövade några i armatur med ljuskälla i glaskupa men då brände lampor sönder - de klarar inte temp över 40 grader å i glaskupan var det ngt mer än 50 - fick tillbaka på garantin trots att jag inte följt anvisningarna - men det var för att leverantören var schysst
LED går att dimra men inte med vanliga dimmers - krävs specialdimmer. Finns dock LEDs som går att dimma med vanliga dimmers men då med elektronik i LED-lampan och dessa är inte billiga precis.
jag ska ändå satsa på LEDs i vårt nybyggda hus - har räknat på det och LED blir lönsamma efter 8-10 år beroende på hur mkt man har sin belysning tänd förstås och elprisutveckling givetvis.
samtidigt får man inte glömma tiden å besväret att byta lampor
 
Tackar Sjönära

Jaha, då blir det allt att köpa på sig ett lager vanliga lampor innan de tar slut.

Använder bla ett antal touch dimmers (kopplade i Kors, dvs tre på en lampa) och de finns inte att få tag på mera (vad jag känner till) och då säkert inte till lågenergilampor.

Alternativen att dimmra modern teknik förefaller bli väl dyra.

/Peter
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.