Vi har ett 60-talshus, som vi köpte för 8 år sen. Nu undrar jag hur man kan upptäcka om det är fukt bakom duschen, som är mot ytterväggen. Det är svart beläggning i kakelfogarna. Badrummet renoverades 7 år innan vi köpte det.
 
Nej du kan inte se om det är fukt i väggen för att kakelfogarna möglar, det brukar bero på dålig ventilation och städning.
Du har ju ett tätskikt mellan kakel och träkonstruktionen.
 
Fast iofs. om kaklet har suttit där sedan 60- talet så är det inte säkert att det finns något tätskikt bakom kaklet. Men som sagt missfärgade fogar beror ofta mest på ventilationen.

När det gäller indikationer på fukt i väggen, så märks det ofta på att det blir synliga fuktskador på utsidan av väggen.
 
Enl TS sattes tätskiktet år 2000 så nog borde det finnas någon form av tätskikt. Håĺler med om att det nog mer är en ventilationsfråga.
 
Det svarta är säkert svartmögel, det går att skrubba bort med Klorin och en tandborste normalt sett.

Finns det fläkt i badrummet (utsug)?
Kolla i så fall att den fungerar och är på hela tiden (inte bara när lampan är på).

Installera annars en PAX fläkt (eller liknande) som helst går hela tiden men annars med tidsfördröjning så den fortsätter suga ut luft efter att badrummet använts. Dörren måste ha en liten springa eller ventilgaller så luft kan komma in i badrummet också.
 
Vill man kontrollera om det finns fukt i väggen så måste du komma åt att mäta från utsidan.
Du har ingen innervägg som är mot duschen, det står yttervägg men jag tänkte om den är i en hörna med även innervägg. Du mäter då i första hand på golvregeln.
Svarta fogar betyder inte någon fukt men att det behövs rengöring ;) Finns det silikon som är svart så blir det att skära bort och lägga ditt nytt.
 
Tack för svaren!
Vi har fått bort det svarta, men det återkommer. Det sägs ju att man inte ska ha kakel på väggarna i trähus som rör sig, om tätskiktet skadas. Det är sprickor i väggarna på andra ställen i huset. Jag är rädd att det kan sprida sig utåt.
Vi har en utsugsfläkt, men använder den bara när vi duschat. Ska man ha den på hela tiden? Vi har ett badkar som står mot väggen också, det hindrar kanske torkningen.
Kan man själv mäta fukt?
 
Bäst är att ha fläkten igång hela tiden. Det blir vatten bakom kakel (vilket är normalt) när man duschar och det avdunstar sen sakta och orsakar högre luftfuktighet som i sin tur ger svartmögel.
Har man en gång fått det kommer det snabbare tillbaka eftersom det är svårt att döda all sporer. Klorin är som sagt bra och skrubba även lite utanför det som är angripet med klorin.

Se till så det kan komma in uppvärmd luft från huset till badrummet. En 10 mm springa under dörren räcker eller fäll in ett litet galler i dörren om den sluter tätt. Att lämna dörren öppen är inte bra eftersom du då ofta vänder luftflödet och den fuktiga luften kommer istället ut i huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.