Köpt villla. Har en 10 år gammal Thermia Classic 55 VP + Thermia MBH Classic varmvattenberedare. Har dessutom en gammaldags öppen spis.

Tror att jag vill ha ackumulator tank till vilken värmepumplen är kopplad och dit även andra uppvärmningskällor, t.ex. vattenmantlad kamin och solpaneler, kan kopplas.
Idéen diskuteras https://www.byggahus.se/varme/ackumulatortank-hjrta-vrmesystemet och boken kan laddas ner här: http://du.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:520637

Frågor:
1. Kan man komplettera min gamla värmepump med en multitank? Eller, ska jag vänta till den går sönder och fixa allt då?
2. Vill montera in en insats i öppenspisen. Hittat passande vattenmantlad insats.
Om jag inte just nu kan komplettera med multitank. Kan jag ändå använda en vattenmantlad kamin? Kan en vattenmantlad kamin användas utan att koppla på vattnet utan att den förstörs? Finns någon annan inkopplingsmöjlighet?
I så fall når jag samma långsiktiga mål. Annars får jag spisinsatsen som ett separat system som inte kan ge varmvatten.
 
Laddar du tanken med vpn får du s.k fast kondensering, dvs vpn strävar efter att hålla en konstant temperatur i tanken och ditt radiatorsystem får reglera hur varmt du vill ha i huset under förutsättning att tanktemperaturen är högre. Har själv sedan 1983 ett system med vp+sol+kökspanna+vattenmantlad p-kamin och allt jobbar mot 1500 liter tankvolym.Koppla bara in de olika källorna i rätt höjd på tanken så behövs heller ingen krånglig automatik. Vanliga termostater räcker. De vattenmantlade eldstäder jag kommit i kontakt med bör/kan inte eldas utan vatten.
 
Du har bra information från exerg, och tycker absolut du skall köra vattenmantlad ved eldning.
För att kunna göra någon gissning på hur stor anläggning du behöver skulle jag vilja veta:
Hur stort är huset?
Väl isolerat?
Var i Sverige?
 
exerg skrev:
Laddar du tanken med vpn får du s.k fast kondensering, dvs vpn strävar efter att hålla en konstant temperatur i tanken och ditt radiatorsystem får reglera hur varmt du vill ha i huset under förutsättning att tanktemperaturen är högre. Har själv sedan 1983 ett system med vp+sol+kökspanna+vattenmantlad p-kamin och allt jobbar mot 1500 liter tankvolym.Koppla bara in de olika källorna i rätt höjd på tanken så behövs heller ingen krånglig automatik. Vanliga termostater räcker.
exerg
Har ingen kunskap om värmepumpar i allmänhet dessutom nyligen flyttat in. Därmed inte riktigt koll precis på hur min VP fungerar.
-Vi ha en utomhusgivare.
-Man kan ställa inomhus temp men vad jag vet har vi inte inomhusgivare utan man styrvärmen med termostaterna på radiatorerna. Precis som rekommenderat.

Frågor
Inkoppingen av en multitank är det allmänkunskap hos rörmockare eller måste man leta speciell kompetens?
Fungarar alla "multitankar" av minst 500 L i en sådan här installation där man har VP och existerande varmvattenberedare??
Är skiktningen i en tank verkligen så bra att en VP som värmer mot en konstant temp inte riskerar göra hela tanken varm och sakna effekt från solpanelerna?


BobbaFett skrev:
Du har bra information från exerg, och tycker absolut du skall köra vattenmantlad ved eldning.
För att kunna göra någon gissning på hur stor anläggning du behöver skulle jag vilja veta:
Hur stort är huset?
Väl isolerat?
Var i Sverige?
BobbaFett
-Huset finns på Södertörn.
-Det är 125 kvm + 50 kvm suteräng källare som värms mindre. Byggt -61 men inte så bra isolerat och dessutom dragit men pga radon kan man inte täta perfekt för då måste jag stoppa in ett FTX system.
-Jag kommer inte att kunna löpan ut med vedeldningen pga inte full tillgång till ved och prioriterar därför inte hur stor spis som helst.
-Vi har en mkt snygg original öppenspis oms vi inte vill fördärva. Skulle sannolikt kunna få plats med en snygg polsk spis på 12 kW jag hittat på nätet. (Maja 12 BS right på sidan http://www.kratki.eu/s/32/fireplace-inserts?fc=3 eller http://www.kratki.eu/static-files/f...77d08598f-n_wymiary_maja_pw_12kw_bs_prawy.jpg)
Om inte det fungerar får jag kanske avstå vattenmantligen och köpa samma utan vatten.

Frågor
-Hur stor vore optimalt? Är det vär besväret med de förbehåll jag beskriver om storlek och användning/vedtillgång?
-En insats som den ovan hur svårt blir det att hitta styrsystem för vattnet (termostater och pumpar)?
 
Redigerat:
En sådan spis på 12kW tillsammans med totalt 1000 liter ackumulator tror jag kan bli lagom till ditt hus.
 
BobbaFett skrev:
En sådan spis på 12kW tillsammans med totalt 1000 liter ackumulator tror jag kan bli lagom till ditt hus.
BobbaFett
Såg din tråd från i vintras. Imponerande!
Ska läsa igenom.

Hoppas jag kan får den vattenmantlade 12 kW kaminen skulle kunna fungera vore utmärkt komplement.
Mitt syfte som jag skrev är inte att göra vedeldningen som primär uppvärmning. Däremot förefaller det ju som att elnätsleverantörerna ska tvingas införa timmätning http://www.timmatt.nu/
och då blir även ett mindre tillskott värt rätt mycket om det används för att ta hand om pristopparna och då gärna både uppvärmning och varmvatten.

Uppdaterat: Beslutet om timmätning verkar redan fattat. (http://www.svenskenergi.se/sv/Platt.../Aktuellt2/Proposition-om-timmatning-antagen/)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.