Tänkte bygga en egen multifunktionsbänk eftersom Festools MFT3 är lite saftig i pris och har kollat runt lite för att få inspiration. Det blir trots allt en ganska enkel bänk som består av en del Festool MFT-topp och en extras snutt MDF för att få ett bord på 1600mm totalt i längd, ca 700mm i bredd och 900mm i höjd.
Kan jag får forumets hjälp med att kolla att allt verkar ok och att jag inte tänkt fel?

Materialval:
Ben: 95x95 C14 http://www.beijerbygg.se/store/priv...lar-c14/plank-95x95mm-hyvlat-c14#.VBG23Uu28mQ

Ram och reglar: 45x95 C14 http://www.beijerbygg.se/store/priv...ggreglar-c14/45x95-byggregel-c14#.VBG3Eku28mQ

Bordstopp: Festool MFT top med hål http://www.verktygsproffsen.se/produkt/Festool-Halplatta-MFT-3-LP
Samt MDF för extra snutten, utan hål, samt för hyllan under bordet.

Tankegång:
Jag vill skruva MDF-skivorna kant i kant med ramen så att jag kan använda den att stötta upp byggen som behöver rät vinkel.
Jag har lämnat en liten läpp MDF på ena kortsidan för att kunna tvinga fast föremål.
Jag hade tänkt använda KREG HD-jig för att skruva ihop ramen med benen samt stagen. Jag kommer eventuellt att stadga upp ytterligare om det behövs. Gissar annars att hyllan och toppen kommer att bidra till stabiliteten då man skruvar fast dessa. Man kan även belasta hyllan för att få en lägre tyngdpunkt och "fixera" bordet. Vill inte skruva i golv.

https://www.youtube.com/watch?v=kwFwYmwA43I

Har jag tänkt rätt vad gäller mått, konstruktion mm?
Är detta rätt virkesval eller behöver jag starkare och styvare träsort?
Vill även ha en tving så att jag kan jobba med stående trästycken men har inte hittat prisvärd tving. Funderar på att lösa det enkelt till en början genom att använda tvingar och lösa träskivor.

Arbetsbänk.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Lite inspiration, en bänk liknande din men med lite extra finesser. Har du en sänksåg eller fräs på skena kan det vara värt att sno lite idéer härifrån http://youtu.be/Cepg2DAkKQE

För att kunna spänna fast saker på framsidan är det ju ganska enkelt att fälla in en t-track, alternativt fräsa ett t-spår, eller fräsa brett spår och sätta alulister för att forma t-et. Tror du fått svar på detta i en annan tråd.

Det du kanske ska klura lite på är hur ofta du vill spänna fast saker med vanliga tvingar, runt skivan alltså. Sargen hamnar lite olämpligt där ute i kanten om du tänkt kunna använda bänken på det sätten.
 
  • Gilla
1alexander
  • Laddar…
Jag har försökt hitta motsvarande skena som finns på Festools MFT men inte lyckats. Någon som har tips på rätt skena?

Vad gäller att spänna fast saker på tvären funderade jag på att göra en egen lösning med tvingar från Veritas. Dessa i länken kostar 30 pund styck.

http://lumberjocks.com/martin007/blog/6113
 
Den tyska bänken är grym!! Man får många idéer.
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Tack för tipsen!

@badtastex Vad var det för modellbeteckning på dina profiler?
 
En tanke om att köpa MFT toppen från Festool - Tänk efter ordentligt om du verkligen behöver eller har möjlighet att utnyttja det faktum att hålen är exakt och vinkelrätt placerade. På mitt eget "MFT" så ritade jag bara upp ett rutnät med hjälp av vinkelhake och borrade hålen med hjälp av handöverfräsen och ett 20 mm stål med bottenskär. (Borrmaskin fungerar såklart också.) Hålen blir säkert inte lika exakt placerade men själv använder jag bara hålen för att spänna fast arbetsstycken med hjälp av Festools tvingar. I det fallet är hålbilden helt okritisk. Har du för avsikt att använda hålen för att positionera arbetsstycken och sågskena så är det kanske värt de extra pengarna att köpa en färdig skiva. Du slipper ju också det extra arbetet och tiden det tar att borra ganska många hål.

OBS - jag säger inte att det är något fel alls på att köpa en färdig skiva, jag vill bara peka på möjligheten att spara några kronor om du nu ändå inte kan eller vill dra nytta av den exakta hålbilden. Sedan handlar det naturligtvis också om bekvämlighet v.s. kostnad.
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
jac: Jo jag tänkte precis i de termerna innan men sedan kände jag att jag behöver någon form av fast referenspunkt i bygget som jag kan lita på är precist just för att kunna spänna fast arbetsstycken rakt och så, så 900 för den tryggheten kändes inte allt för saftigt. Däremot ska jag förlänga bänken med en vanlig MDF-skiva som jag skär till.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.