Nu blir det mycket frågor här...

Vi har precis fått en tomt med egna träd och är hel-rookie på detta område! Det står uppskattningsvis ca 100 träd (tallar och björkar, ca 20-30 cm i diameter) på vår tomt om ca 1200 kvm. Får man fälla dessa helt själv? Jag menar, man behöver inte prata med ngn om tillstånd ur säkerhetssynpunkt eller så...? Är det bara att gå dit och sätta yxan/sågen till och kapa? Vad ska man tänka på? Var kapar jag? Hur ska de falla?

Och när alla träd är nere? Ska jag kapa grenar och sen hacka upp i vedstolpar i ngn vettig längd och bara börja trava? Är veden värd ngt eller ska man slänga/skänka bort?

Och sen då? Hur får man bort stubbarna? För de måste väl bort innan man kan bygga grund? Vem gör sånt här och vad kan det kosta? Kan man göra det själv? Känns som att det borde ta tid att ta bort en stubbe med sina meterlånga rötter överallt... Hur lång tid tar detta?

Många frågor och helt okunnig... :)

/Tommy
 
Ja du får fälla dom själv men om du inte har fällt träd innan så tycker jag att du skall ta hjälp av någon som kan, det kan gå väldigt illa annars. Att fäll 100 träd som nybörjare är ett tufft jobb.
Enklaste för dig vore nog att skämka allt till någon vedeldare som får ta ner det och köra bort det. Hör med dom lokal bönderna om det är nån som vill ha det.

För att bli väck med stubbarna så är det grävmaskin som gäller. tar inte så förvånasnvärt lång tid att gräva upp stubbar bara man har en rejäl maskin, det kan väl han göra samtidigt som dom gräver för grunden.
 
Dock om, det är nära park eller stad, så måste dock kanske kommunen säga sitt. Så är det iaf på min tomt, som angränsar till park.
Sedan skulle jag verkligen tänka till _innan_ träden är fällda, vilka som kan sparas för vintergrönt och annan trivsel... :)
 
Som sagt, låt en lokal lantbrukare ta ner träden. Du hittar säkert någon som gör det gratis om de får stockarna som betalning. Att ge dig på så pass grova träd själv med yxa eller handsåg om du inte har en susning om hur innebär både livsfara och extremt mycket arbete. Rent principiellt gör man ett riktskär i riktningen som trädet ska falla åt, dvs sågar ut en kil. Därefter sågar man från andra hållet ett fällskär tills det bara återstår några cm trä som får fungera som gångjärn när trädet faller. Det ska falla långsamt och man ska gå undan på behörigt avstånd. Att ta ner något eller några träd på detta sätt om det inte finns något dyrbart i närheten fixar nog de flesta. Problemet är när det är tätt och snårigt och du börjar bli trött. Ett träd fastnar i ett annat, du försöker såga loss det, stammen ligger i spänn, slår upp och slår ihjäl dig. Så tipset är: När det gäller så många träd och man varken har kunskapen eller skyddsutrustningen, låt någon annan göra det!

/Pontus
 
Det krångligaste är att bli av med stubbarna, men förhoppningsvis kan de ta med dem på en lastbil när de ändå är hos dig o tippar något annat du behöver. Mina största stubbar vägde närmre 1500 kg, så inget man tar på släpkärran, men då var det en dm på runt 70-80 cm.

Annars är alla tips här ovan precis som jag gjorde. Hade hjälp av en vän som är halv-bonde att såga ner träden, var ett h-vete med något träd att få det att falla åt rätt håll inom bostadsområdet, men det gick. Vi sågade upp och klöv allt själva, hälften till mig o det andra till kompisen.
En grävare kom med sin grävtraktor med kniv på, körde runt alla stubbar så att rötterna gick av, och lyfte sen enkelt upp stubbarna ur marken. Stort hål blev kvar. 9 stora stubbar tog en timme att få upp.
Efter det kom en annan kontakt med en lastbil med kran, lyfte upp dem på släpet och körde iväg med stubbarna till tippen. Vi fick dock byta lastbil en gång då den första kranen var för klen!

Det gäller o ha kontakter, annars blir nog detta rätt dyrt, dock inga svindande summor! Har du tur så får du tag i en bonde som gör allt mot att få träden.

Björkar är fina, se till o spara ngn om de får plats! Tallar är bara kottar o elände.

Nu har jag visst skrivit en massa saker som redan står ovan.. :p
 
Enl andraq inlägg här så kostar det en bra slant att tippa stubbarna, de räknas som miljöfarligt avfall.
 
Mikael_L
100 träd, jo det är en del jobb att handjaga ner dom. Men inte på något sätt omöjligt.

Men alla ska du väl inte fälla?

Ni bör nog vistas och gå runt på tomten en hel dag, kolla hur solen ligger, var vill ni ha skugga var vill ni ha sol, tänk på att solen ligger lägre på vintern.
Själv skulle jag vilja ha träd som skuggar fönster på sydsidan på sommaren men släpper fram den låga vintersolen, dvs tallar eller lövträd. Ni måste väl fundera på vilken utsikt ni vill ta till vara på. Markera på de träd som ska ner.

Har du ingen trädfällningserfarenhet är det nog rätt bra om du kan få tag i någon som kan visa och ge sådana där bra tips. Och sen fäller du några under överinseende. Men annars går det ofta bra att hitta ngn som fäller mot virket.

De träd du fällt kan du ju i princip såga upp till virke, t.ex. låt all ytterpanel komma från granarna. Det går att hitta de som kommer med mobilt sågverk och sågar mot timpenning, billigare än att köpa panel i vilket fall som helst. Men då ska det torka och så med... Kanske ingen bra ide...

Annars är det som redan nämnts, antagligen stubbarna som blir största huvudvärken och kostnaden.

Skickar med två länkar om trädfällning. Glöm inte skyddsutrustning, Och glöm inte att det är träden i sig själva som är FARLIGAST, inte motorsågen. Flest blir skadade och dödade av sprättande stammar eller när dom försöker få ner ihopfällda träd osv.

Motorsågsskolan-fällning - www.skogsstyrelsen.se
FÄLLNINGEN STEG FÖR STEG
 
Mikael_L skrev:
100 träd, jo det är en del jobb att handjaga ner dom. Men inte på något sätt omöjligt.

Men alla ska du väl inte fälla?

Ni bör nog vistas och gå runt på tomten en hel dag, kolla hur solen ligger, var vill ni ha skugga var vill ni ha sol, tänk på att solen ligger lägre på vintern.
Håller med föregående talare...... Ta det lugnt med fällandet. Lev på tomten o ta sedan de träd som stör er.

Är uppväxt i ett villaområde med skogstomter och ser ibland när husen byter ägare, att det blir rena kalhygget. Sedan blir det en enorm tillväxt av sly. Och för att få ordning på det måste dom tar dom in bulldozrar som går bärsärk bland blåsipporna........Och till slut finns inget spår kvar av naturtomten..........
Ni kommer att ha fullt upp med bygget första tiden, så varför inte låta en del av tomten vara naturtomt? Senare kan ni ju alltid göra anlagd trädgård på en del av tomten. Man kan glesa ut träden gradvis och plantera in lite blommande buskar o klängväxter och några ovanliga träd. Kan bli läckert!
 
Sommartorparn skrev:
Är uppväxt i ett villaområde med skogstomter och ser ibland när husen byter ägare, att det blir rena kalhygget. Sedan blir det en enorm tillväxt av sly. Och för att få ordning på det måste dom tar dom in bulldozrar som går bärsärk bland blåsipporna........Och till slut finns inget spår kvar av naturtomten..........
!
:) så typiskt , har sett såna omvandlingar också :)
man flyttar till ett hus för att vara närmare naturen och sen utplånar man den med alla medel så det till slut liknar hyreshusets innegård med stensättningar , 2 krukväxter och en ensam förkrympt magnolia i hörnan. Plantskolor är glada för att sälja dyra och kinkiga exotiska plantor som ersätter hasel, syren, björk och annat skräpp om man lyckas utplåna älendet till slut ;). När man har sågat ner alla trä i 100m avstånd så ska det investeras i all sortens solskydd typ markiser, parasol, persienner, osv .... och ingen chans att hänga gungan för barnen eller en hängmatta för sej själv inom dom närmaste 20år om man planterar 2 unga träd nu. Hur roligt blir det att bo mitt i naturen?

Oftast lönar det sej att tänka till innan man startar en motorsåg.
Missa inte din chans för hängmattanTommy och lycka till med bygget!
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.