Har stött på ett litet problem. Har fått ett påpekande på att en vägghängd toastol inte är handikappanpassad då avståndet från framkant sits till bakvägg inte är 700 mm, vilket påstås vara ett krav. Har försökt hitta ett sådant krav men hittar bara att det skall finnas plats för att vända med rullstol i badrummet. Om nu detta är ett krav finns det skålar som är 700 eller en distans att montera en mellan vägg och skål?

//Peter
 
  • Vägghängd toastol i ett badrum med grå kakelvägg och svart spolknapp, ifrågasatt för handikappanpassning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det stämmer nog för handikappanpassning ja, det är för att en hjälpare ska komma åt att stå bredvid och lyfta. Men kraven du tittar på är tillgänglighetsanpassning, de är mycket lägre och är till för att man inte ska behöva bygga om hela badrummet för att handikappanpassa det.
 
  • Gilla
Segelvik
  • Laddar…
BirgitS
Några kommuner har tagit fram broschyren https://www.sollentuna.se/globalass...er_for_tillganglighet_vid_nya_byggprojekt.pdf för att det ska vara lättare att förstå och i den står det så här:
oBs! För att vägghängda toalettstolar med inbyggd cistern ska bli tillgängliga behövs speciallösningar. toalettstolens framkant placeras ca 70 cm från vägg, och kompletteras med ryggstöd ca 50 cm från framkant. det är de måttförhållanden som råder vid vanlig toalettstol som svensk standard utgår ifrån och som kan uppnås med vägghängd toalett om cisternen är utanpåliggande.
Jag gissar att det är svårt att från en rullstol som står bredvid toaletten flytta sig både sidledes och 20 cm bakåt. På en rullstol sticker hjulen ut bakåt räknat från sitsens bakkant.
 
  • Gilla
Segelvik
  • Laddar…
Finns en som Villeroy-Boch/Gustavsberg har den är 70 cm Vit förlängd toalettstol modell O.NOVO, 70x36 cm, från Villeroy-Boch/Gustavsberg.
 
  • Gilla
Segelvik och 1 till
  • Laddar…
Vi löste det genom att sätta upp en toalett med utanpåliggande cistern tillfälligt. Krävs bara att det fortfarande blir tillräckligt med utrymme till motstående vägg.

Typ samma koncept som när de kräver handtag i duschen och det sätts upp tillfälligt med dubbelhäftande tejp... (det behövde inte vi, men jag pratade med en byggare åt ett av de större husföretagen och han hade ett kit i bilen för fulfixa till hus inför slutsamrådet)
 
  • Gilla
Segelvik
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.