Fiberinstallation för villa är förenat med stora kostnader och en del att tänka på. För att reda ut lite hur det är upplagt finns här en redogörelse för de olika momenten och vilka standarder som används:

Pris och leverans tider:

Anslutningsavgiften till befintligt fibernät kan variera stort men räkna med ~25 000 SEK med Skanova som nätägare och då kan det ta uppåt 1-2 år innan det blir av. Med expresstillägg på ~8000 SEK går det på månader. Stora variationer både i pris och tid dock! Räkna också med en god portion brist på kommunikation och "löften".

Juridik:

Kika igenom avtalet med de allmänna villkoren. T.ex finns en punkt (4.3) där det anges att fiberinstallationen ägs av nätägaren (Skanova) och att denna har rådighet över denna. Samt att vid överlåtelse av fastigheten (8.1) skall förbehåll göras för de rättigheter som operatören (Bahnhof) har enligt avtalet.
Beställningen görs till operatören som i sin tur gör beställningen till nätägaren Skanova. (som i sin tur anlitar underleverantör som handhar nätet som anlitar underleverantör som faktiskt gör något fysiskt..)
Du får uppkoppling direkt när fibern fungerar och sedan kommer en stor räkning.

Planering:

Planera för vilken väg fibern som senare blir svår att flytta på skall grävas ner och var fiberuttaget skall sitta inne i huset redan från början. Närhet till eluttag och husets interna nätverk är essentiellt.

Vad som utförs:

Installationen till befintligt fibernät består av kanalisation (stor slang ytterdiameter cirka 32 mm) som dras från plåtskåp på gatan eller någon äng till kundens husvägg innuti denna dras sedan en inre kanalisation "microduct" (mindre slang ytterdiameter 7 mm) som innehåller själva fibern och som ansluter till fiberdosan inomhus som har en optisk kontakt. I "microduct" (mindre slang) blåses sedan med tryckluft själva fibern från nätoperatörens skåp till kundens fiberdosa och därefter svetsas fibern i båda ändar.

Om fibern går av någonstans efter installationen behöver man blåsa in en ny fiber från gatan och svetsa den som innebär väntetid och extrakostnad på cirka 4000 - 10 000 SEK. Således en investering att skydda.

Grävjobbet:

Skanova m.fl kommer att säga via sina partners att de sköter grävjobbet. Vilket är sant ekonomiskt och praktiskt. Men de anlitar billigaste hej-hjälp-mig-pratar-endast-grekiska grävare som helst gräver och frågar inte sedan. Håll koll på tomten för dessa grävgäng kan komma kl 7 och gräva utan någon förvarning alls och är inte försiktiga!

Således kan man med fördel anlita egen grävare för kanalisation från tomtgräns till intag vid husvägg så att man kan få jobbet gjort ordentligt utan skador på avlopp, vatten, hus, växtlighet, bilar mm. Dock får man stå för den kostnaden själv.

Förläggningsdjupet för kanalisationen bör vara cirka 40 cm. Kanalisationsröret kan dimensioneras som ett styvt 40/32 mm rör (troligtvis fungerar standard 32 mm ytterdiameter PEM/PEX slang för vatteninstallation). En rostfri ståltråd som läggs ner med kanalisationen är bra för framtida sökning efter kabeln. Planera så att den grävs ner där den är ur vägen för framtida byggprojekt, VA-jobb, tunga maskiner, bilar, trädgårdsjobb och rötter. Ta även rätt på var befintliga elkablar, teleledning, färskvatten, dagvatten, avlopp, jord/bergvärme mm går i marken så att dessa inte grävs av.

Planera för om kanalisationen skall ansluta till husväggen under marken direkt mot källare/krypgrund och därmed minska risken för åverkan eller följas av ett utanpåliggande metalhölje. Röj inomhus så att installatörer kommer åt.

Detaljerade riktlinjer för fiberförläggning:
https://robustfiber.se/
https://robustfiber.se/dokument/V1_6/4.ARF_Bilaga3_Robusta_forlaggningsmetoder_v1_6.pdf

Fiberinstallationen:

Viktigt, försök aldrig titta in i någon aktiv fiber. Lasern har kraft nog att stråla effektivt uppåt 20 km!

Inomhus bör fiberuttaget placeras ovanför golvdamm och där det inte kommer i vägen för användning av t.ex källare eller framtida ombyggnationer. Eller rentav blockeras av någon möbel. Se till att få en fristående fiberdosa med standardkontakt (t.ex SC) och inte en lös kontakt som skall pluggas i någon special-"router" från en operatör (t.ex Telia) då detta kan medföra framtida problem.

När grävjobb, kanalisation och fiber är på plats så skickas en tid senare en fibersvetsare ut som borrar i husvägg, installerar fiberdosa och svetsar fibern till denna (pigtail).

Skanova verkar använda ingående fiber 9 µm, singelmode och sätta upp uttag med blå SC kontakt. Med EN fiber då mottagande och sändande sker med olika våglängder i samma fiber (antal fiber i kabeln är dock två).
Där blå kontakt innebär att fibern avslutning har en svagt konkav slipning (PC), i motsats till vinklad slipning (APC) som använder grön kontakt.

Exempel på (SC) fiberuttag för väggmontage:
https://www.fibreopticbox.com/sale-...fiber-optic-termination-box-sc-lc-duplex.html
https://www.fibreopticbox.com/photo/fibreopticbox/editor/20160414181030_13822.jpg

Operatörsutrustning:

Med operatören Bahnhof och hastigheten 1000/1000 Mbit/s så skickas en SC-SC patchkabel med blå kontakter.

Således ingående: 9 µm singelmode med kontakttyp SC och blå kontaktfärg som innebär svagt konkav fiberterminering (PC)

Patchkabeln går till en SFP transceiver (fibermodul) med följande specifikation:
SFP SC (BXU) 1 Gbit/s blå bygel, BiDi WDM ; TX 1310 ; RX 1550

SFP transceivern sitter i en mediaomvandlare "ProOptix PRO-CNV-SFP-GE" som har en utgång i form av en 8P8C kontakt ("RJ45") och signalering 1000BASE-T. Elmatningen till denna är i form av en "DC barrel" 5 volt 1 ampere ifall man vill ordna batteribackup för framtida elnätskollaps.

Beställer man hastigheten 10 000/10 000 Mbit/s får man istället:
Patchkabel SC - LC
Transceiver: SFP+ LC (BXU) 10 Gbit/s gul bygel BiDi WDM ; TX 1270 ; RX 1330
(och annan model av mediaomvandlare, observera detta med SFP+ i detta fallet)

För 1000/1000 Mbit/s och mediaomvandlaren PRO-CNV-SFP-GE finns det några gröna status LED:

(1000M) (100M)
[SFP] (FX active) (TP active) [8P8C]
(FX duplex) (Power)

Normal drift med fungerande fiber och 1000 Mbit/s 8P8C trådat:
* ^
* *
* *

Endast 8P8C med 1000 Mbit/s inkopplat:
* ^
^ *
^ *

Endast fiber inkopplat:
^ ^
* ^
* *

Uppkoppling:

Man får en IPv4 address via DHCP och den är en 10.x.x.x address tills man antingen loggar in på bahnhof.se och registrerar sin MAC (exempel "56:12:ab:5d:1c:4e") address eller ringer supporten som kan registrera den manuellt. Därefter får man en publik IPv4 address, men max 2 st ingår.

Se till att ordna brandvägg vilket är lätt att glömma av när man är mitt uppe i att bara få det att fungera. För den funktionen kan man använda pFSense eller rakt av FreeBSD och pf(4) som det bygger på. NAT stöd finns i pf.

https://en.wikipedia.org/wiki/PfSense
https://man.freebsd.org/cgi/man.cgi....1-RELEASE+and+Ports&arch=default&format=html

Efterom operatören endast garanterar att deras patchkabel i deras transceiver i deras mediaomvandlare fungerar. Så är det bra att veta exakt vad man behöver beställa om vill man ordna egen brandvägg/server med uttag direkt för SFP för riktigt låg latens. Vid problem kan man då lätt flytta tillbaks fiberpatchen till operatörens utrustning och det är då deras problem att lösa uppkopplingsproblem.

Singelmode fibern:
Blå fiberoptisk kabel med små vita märken närbild under fiberinstallationsprocessen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Microduct slang:
Närbild på en blå microduct-slang som används för att skydda och hålla fiberkabeln på plats när den blåses in från nätoperatörens skåp till kundens fiberdosa.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Mediaomvandlarens status LEDs:
Mediaomvandlare med tre status LED-lampor som lyser grönt bredvid nätverksport och inkommande kabel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Lullejulle
  • Laddar…
Rekommenderat förläggningsdjup för kanalisation (tomt rör) för optisk fiber:

Stadsfiberorganisationen robustfiber.se "Bilaga 2 Robusta Nät v1.6" sidan 25 visar en genomskärningsbild av upplägget.

Grävdjup som minst (sidan 27):
Tomtmark intill bostadshus: 50 cm
Infart till garage mm med bil
: 65 cm

Grävbredd
som minst: 20 cm

Fyll upp en bädd av kringfyllning i schaktbotten med maximal kornstorlek <20 mm till ett djup av 10 cm (sidan 26). Detta kan med fördel utföras med sand.

Förlägg den gröna kanalisationen (tomröret) i mitten.

Fyll på med 10 cm av kringfyllnad med kornstorlek <20 mm.

Lägg på grönt markeringsband eller orange (sidan 16).

Fyll igen med jord utan vassa stenar (resterande fyllning) som innehåller maximalt 10% av kornstorleken <100–150 mm. Eller helt enkelt ta bort alla vassa och stora stenar.

Illustration:

Genomskärningsbild som visar förläggningsdjup för kanalisation med optorör på 45 cm djup, och markeringsband 10 cm över optoröret. Total grävbredd är 20 cm.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



(Är fibern ansluten till Skanova, Telia eller Zitius så säg tvi-tvi om båda sidor av schaktet för att fördriva en framtid av onda räkningar och obefintlig service)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.