Jag har försökt att läsa under övriga trådar, men inte hittat något som stämmer in på vårt problem.
Vi har skrivit kontrakt på ett hus, och betalat in en handpenning på 10%.

Vi inte tar lån på hela köpeskillingen, eftersom vi ska sälja vår lägenhet och använda vinstpengarna från den som insats.
Nu ser det dock inte ut som att vi får sålt lägenheten tills det datum då vi ska på banken och göra klart köpet.
Har vi inte fått den såld har vi helt enkelt inte pengar till köpet, utan måste häva det.

Vårt sista hopp står till säljaren, att hon går med på att skjuta upp inflyttningen i kanske 2 månader mot att vi betalar hennes utgifter för huset.

Nu till min fråga: Vad kan vi åka på att betala i skadestånd om vi måste häva köpet? Har det någon betydelse att handpenningen gick direkt till säljaren och inte till mäklaren?

Frida
 
Är det inte så att om man häver ett köp så är det just handpenningen som man inte får tillbaka?

Har ni pratat med banken om detta problem? Under kortare perioder kan man ibland få låna för att täcka de dubbla kostnaderna, kallas brygglån tror jag. Men då måste ni nog "veta" att ni kan sälja lägenheten inom överskådlig tid. Det kanske ändå blir billigare än att mista handpenningen (och huset).
 
Det är inte säkert att handpenningen räcker för hävning. Häver man köpet kan man råka ut för att betala samtliga säljarens kostnader som uppstår genom att huset måste ut igen (bl a full mäklarkostnad), extrakostnader för att huset står tomt, bankkostnader avs slantar som säljaren tex räknat med skulle in i hans/hennes nästa boende. En försinkning på exempelvis ett par månader är säkerligen det billigaste för er dvs låt köpet gå igenom som säljaren tänkt sig och försök lösa det med brygglån (som pinebar föreslår).

Jag förmodar att ni ändå planerat husköpet så väl att en lägre försäljningskostnad på lägenheten ändå gör husköpet möjligt.
 
Yonna har helt rätt i att det här kan bli mycket dyrt om ni har otur.

Om du sitter i ett område där det är svårt att få lägenheten såld finns det en risk att det är svårt för säljaren att hitta någon annan köpare till huset också. Om de i sin tur har ett nytt boende som de behöver pengar till kan de i teorin bli tvungna att sälja huset till ett kraftigt underpris för att snabbt finansiera sitt köp. Ni kommer i så fall att bli ansvariga för hela den förlusten, även om den är mycket större än handpenningen.

Snacka med banken eller mäklaren om att ni behöver ett brygglån i första hand, och sälj sedan lägenheten billigare än ni tänkt er. Det blir garanterat billigare än att betala skadestånd.
 
Hävning är det absolut sämsta alternativet, i värsta fall kan det kosta er 3- 500 000, ännu mer om det är ett dyrt hus. Skulle banken mot förmodan inte hjälpa er med ett brygglån (som man ofta får till 0% ränta, bara man lovar att lägga alla de slutliga lånen där) så är det bättre att förhandla med säljaren om att kanske få ha en skuld till säljaren ett tag. Även för säljaren är det troligen ett bättre alternativ än att ni tvingas häva hela köpet. Men som sagt kontrollera med banken först, och går er nuvarande bank inte med på att hjälpa er så bör ni byta bank oavsett hur den här affären slutar. Det är sådant här man har banker till.
 
Ett tips är att ni lusläser köpekontraktet. Där lär väl stå vad det handlar om för skadestånd vid hävning.
 
Nej det brukar inte framgå av avtalet, jag har uppfattat det som att det styrs av lagar.
 
nu är det tyvärr så att banken har sagt att vi endast kan låna det beloppet vi sagt från början.
Dvs 700 000 kr mindre än själva köpeskillingen. Enl dem kan de inte låna ut mer pengar eftersom de då måste börja titta på hur vi klarar av att ha två boendekostnader, och enl dem klarar vi inte det på våra löner.

Vi bor inte i ett område där det normalt sett är svårt att sälja en lägenhet. Huset ligger också i ett attraktivt område. Problemet är snarast att folk förmodligen drar öronen åt sig pga den höjda räntan etc.

Men det får bli ett samtal till banken idag!
 
Vi har dessutom redan sänkt lägenheten med 200 000, och kommer att sänka den ytterligare 100 000 till helgen.....
 
När man byter från ett boende till ett annat där hus/lägenhet måste säljas för att ha råd med nästa hus/lägenhet trodde jag det var villkorat i kontraktet att den gamla bostaden ska bli såld. Om inte fanns det i alla fall i mitt köpetkontrakt en punkt om banklån. Om banklånet för huset inte går igenom av någon anledning så gäller inte kontraktet. Säker på att du inte har en sådan punkt med?
 
vi ville ha en sån punkt med, men mäklaren sa att sådana punkter skriver man inte idag, för det betyder samma sak som att det inte har blivit något köp vid kontraktsskrivandet.....
 
Säger det igen, om banken inte vill hjälpa er med ett tillfälligt brygglån så skall ni prata med en annan bank. Åtminstonde för ett halvår sedan var det vanligt att banken gav brygglån till 0% ränta. Om banken nu inte vill ge er ett brygglån överhuvudtaget så förtjänar de inte att ha er som kunder.

Det är ett beteende från banken som möjligen är acceptabelt om man varit en "dålig" kund, dvs inte skött tidigare lån eller om man varit alltför otrogen med lån och sparande i andra institut, typ nischbanker etc.
 
Har just pratat med en annan bank, och inte heller de betalar ut ett brygglån såvida det inte finns ett påskrivet kontrakt....
 
Då låter det som att er situation blir lite mer komplicerad. Vad har ni för typ av bankkontakt? Har ni en person som ni har haft möjlighet att diskutera situationen ordentligt med?

Jag skulle nog i ert läge ringa direkt till chefen för det lokalkontor där ni är kund och lägga korten på bordet. Begär rådgivning om hur ni skall hantera den uppkommna situationen. Detta är ett typexempel på en situation som en bank skall kunna hjälpa en kund med. Jämför det med ett läge där man tillfälligt får betalningsproblem för ett lån vid arbetslöshet eller sjukdom. En vettig bank ser ju att detta trångmål är tillfälligt, och skall kunna erbjuda lösningar men då gäller det att man gjort klart att det uppstått problem. Generellt så brukar banker kunna vara oväntat generösa för att lösa tillfälliga trångmål, om man bara begär hjälp i tid, om man väntar tills de redan börjat hota med inkasso etc. så är risken stor att de i stället "dumpar" kunden.

Bankens medicin kan vara besk, det kanske i värsta fall innebär att ni måste köpa huset, med för hög kostnad för att er ekonomi skall klara av det, och att banken kräver att ni genast går ur alltså säljer huset igen. Men det är fortfarande troligen ett bättre alternativ (och en sista utväg , som det inte borde behöva komma till) än att häva.
 
vet någon hur man går tillväga vid hävning av köpet?
Banken kan inte hjälpa oss med mer än det vi redan fått beviljat.

Vänder sig säljaren i detta fall till en advokat? (vilket hon tydligen redan gjort)
Hon vill inte gå med på framflyttning av inflyttningsdatum heller, eftersom det inte är hennes "problem"
Hon kommer med andra ord att göra allt för att få ut så mycket som möjligt av detta.

Någon som vet proceduren i ett sånt här fall? När bör vi kontakta advokat?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.