Har köpt ett par Philips LED 4,6W GU10 2700K ( https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3873510 ) men de lyser betydligt vitare än vanliga halogen som är mer åt det gula hållet.
Finns det andra som är mer lika halogen och lyser lite mer gult? Hur är Osrams GU10 jämfört med Philips?

De behöver ej vara dimbara.
 
LED för GU10 verkar vara svåra att få bra.

Jag började med att testa Osram på 4.5W, varmvit. Dessa är både betydligt svagare och betydligt kallare än 50W halogen.

Nästa försök blev en Philips på ca 5W som lovade ett varmare ljus, detta uppnåddes genom att blanda in väldigt varma, nästan gula, LED-moduler bland de vanliga kallare. Tyvärr gav detta ett väldigt fläckigt ljus där vissa punkter var varma, och vissa kalla.

Just nu testar jag IKEA trådfri som går att variera i ljustemperatur mellan kall, varm och väldigt varm. Dessa är jag mest nöjd med än så länge. Men jag är väldigt känslig mot flimmer, och jag upplever till och från att ljuset kännas obehagligt på något sätt, vilket möjligtvis kan ha att göra med flimmer. Har ingen utrustning att mäta flimmer med tyvärr.

Än så länge är halogen mitt förstahandsval i mina GU10 spottar, tyvärr.
 
Kör Biltemas led och ser faktiskt ingen skillnad på dom och dom andra Osram-halogenlamporna. Dom sitter ute och lyser lika bra nu som i början på vintern så inga problem med kylan heller.
 
Det finns fantastiskt bra GU10 LED, men problemet är att utbudet är så enormt och modellerna byts ut hela tiden. Jag har ett antal Teralite som är jättebra, men just de modellerna finns inte längre. Det enda sättet att hitta rätt är att läsa specifikationer, eventuella tester och omdömen, och försöka göra en kvalificerad gissning. Och sedan köpa ett exemplar och testa. Tyvärr innebär ju det att man ibland går på nitar.
 
Tack för era svar.
Personligen ser jag inget större bekymmer med lite kallare ljus men min andra och bättre hälft godkände inte dessa.

Ska kolla runt bland lampaffärerna och hitta något mer lämpligt. Uppdaterar här ifall jag hittar något bättre. Tar tacksamt emot fler tips här under tiden.
 
Flera försäljningsställen, t ex Ikea, Biltema och Jula, har provlampor uppsatta så att man själv kan bedöma ljuset. Min erfarenhet är att märkeslampor som Philips eller Osram för det mesta inte ger något mervärde över no-name-lampor. Eller snarare, märkeslampor har nog en högre lägstanivå, men bra no-name-lampor är inte sämre än märkeslampor och mycket billigare.
 
Vill du ha några bilder på skillnaden mellan en halogen och Biltemas led så PM:a mig så skickar jag i ett sms.
 
Lämna tillbaka dem. 2700K är 2700K. Av egen erfarenhet vet jag att Philips MASTER LED lyser precis som glödlampor, så det är något fel om de är kallare. Snarare så att halogen, speciellt 12V/50W, närmar sig 3000K
 
Jag bytte nyligen ut ett antal 35W Gu10 halogen mot 5.5W philips led Warmglow.
Väldigt nöjd, som förväntat mer ljus än halogenlampan och betydligt jämnare ljusbild.
Jag har sedan tidigare ett antal philips led utan warmglow, dom ska bytas ut nu.
Led-lampor som inte ger ett varmare ljus vid dimning ger ett riktigt otrevligt ljus vid låga dimnivåer, här är en bild på skillnaden på mina philips.

http://www.philips.se/c-p/8718696587676/led-spot-dimbar

Inomhusbild som visar jämförelse av belysning, en LED-lampa till vänster och en halogenlampa till höger.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
bygga_bo
  • Laddar…
Peter2400
Tyckte jag gjort en massa research innan men har missat dessa helt.
Ska definitivt provas.

EDIT: Tycker dock att det är extremt svårt som konsument att hitta i denna djungeln. Båda dessa och de jag köpt är marknadsförda som 2700K men ändå påstår Philips själva att "warmglow" ger en annan färg.
 
Redigerat:
Philips warmglow går från 2700 ner till 2200 vid dimning, min bild visar neddimrat läge.
Skillnaden på färgtemp vid max styrka är inte så stor, men ljusbilden på warmglowlamporna är väldigt trevlig, hela lampan är gjord i glas.
Köpte mina på Hornbach med prisgaranti mot Conrad, betalade 62:- st, rekommenderas.
 
Då lär dom inte göra så stor skillnad för mig då jag kör på full styrka utan dimning.
 
Håller med Peter, Philips WarmGlow är en bra ljuskälla om man vill efterlikna egenskaperna hos vanliga halogen/glödlampor. Har ett antal GU10 och vanliga E27, och båda varianterna funkar lika bra.

Utöver det som Peter redan skrivit tycker jag att det är värt att nämna att de funkar bra att dimma med en vanlig transistordimmer (iofs inte aktuellt för TS). På några ställen i huset har vi kvar Elko 315GLE (transistordimmer) och de funkar helt ok med EN WarmGlow lampa. Man kan inte dimma riktigt hela vägen ner (jo, jag har testat att justera på dimmern), men i övrigt funkar det bra. Andra dimbara LED jag har testat har funkat betydligt sämre tillsammans med en transistordimmer.
 
  • Gilla
Funkenstein
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.