Hej!

Har målat ytterdörr och innedörrar med Gysinges linoljefärg. Målar med 20% grön umbra. Vill få en matt yta i sista strykningen och har därför i lite terpentin (5-10%). Färgen får dock en grynig yta - ser inte klokt ut. Målar, stryker ut och arbetar in färgen ordentligt i materialet. Varför blir det så här? Är det mitt fel eller är det fel på färgen?
 
Har själv inte använt just Gysinges linoljefärg, men väl några andra fabrikat. Har aldrig haft grynig linoljefärg, utom då någon gång att gamla torkade färgflagor/skinnrester stört tillvaron i slutet av burken. Brukar f ö alltid spä ut linoljefärgen med balsamterpentin.

Kan det vara att du har Gysinges matta speciallinoljefärg? Den måste vara trixad med på något sätt. (Låter iofs inte troligt då du späder för att få ett mattare slutresultat...)

Kan det bero på underlaget?

Har det varit så här hela tiden, dvs redan from du öppnade burken?
 
Hej!
Antagligen använder du inte Gysinges matta linoljefärg, men den blir grynig om man rör ner den "kakan" som bildas ovanpå färgen när en öppnad burk stått en stund (även med lock på). Kakan lyfter man bort lite försiktigt.
linoljefärg ska väl alltid spädas med balsamterpentin? Kan vanligt terpentin orsaka grynighet?
Har målat med Gysinges båda typer av linoljefärg och inte stött på problemet!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.