Hej!

Är gravid men vill ju inte sluta jobba med projekten hemma för det. Vilka typer av färger ska man undvika när man är gravid?
Någon som vet hur det är med tapetklister? Både våtrumsklister och "vanligt". Antar att det här pulvret man kan blanda till själv (majsstärkelsederivat?) är OK, men de här färdigblandade burkarna...?
 
Det är väl mest oljebaserade (alkyd) färger du ska undvika eftersom de ångorna inte är speciellt nyttiga att inandas. Akrylat och latexbaserade färger är däremot ingen fara och det går bra att måla med vattenbaserad oljefärg också. Men som alltid så är det bra att ha god ventilation när man målar.
Vill du vara extra noga så kan du välja astma och allergitestade färger, Beckers har en som heter Väggfärg Plus.
Jag började renovera sommarhuset när jag var gravid och målade med både alkyd och akrylatfärger samt tapetserade och sonen är fullkomligt normal idag ;)
Använd sunt förnuft och vattenbaserade färger så behöver du inte oroa dig.
 
Åh, vad bra. Då går det använda sunt förnuft. För man vet ju ändå aldrig riktigt med kemikalierna...
Tack för svaret!
 
Vi renoverade när frugan var gravid och tänkte på samma sätt; inte minst för att barnen skulle växa upp där också. Efter att ha fått fullständigt spader på alla syntetiska färger lärde vis oss att blanda till egen linoljefärg (utan terpentin!), äggtempera (som linoljefärg fast med vatten och ägg - maskinvispas länge tills det blir "sockerkakssmet"), och har senare kompletterat med limfärg i tak (limfärg = cellulosatapetklister + krita). Det kändes grymt skönt att bara behöva ha naturliga ämnen omkring sig och barnen, och dessutom veta att man inte behöver gå omkring som ett jäkla kemikaliefilter i framtiden - alla syntetiska ämnen avger små mängder gaser under sin livstid, vilka behöver ventileras bort om man inte vill ha dem i näsan.
 
Fast det är ju inte med nödvändighet så att "naturligt" = ofarligt. Det finns en hel massa naturliga ämnen som är giftiga. De ingredienser som du räknar upp låter dock ganska harmlösa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.