Hej,
Jag håller på och bygger hus och har en stickväg in på tomten. På stickvägen sticker två av grannens små hus in. Det finns avtalsservitut som gör att det är juridiskt ok. Under arbetet med tomten har vi varit tvungna att förstärka vägen in och bättra på ytlagret. Vad gäller ett av husen så har vägförstärkningen gjort att vägnivån har höjts mot huset en del (dock ej över de 5 dm som krävs för marklov). Däremot lutar det mot huset, varför vi la upp stockar som skydd mot fasaden.

Jag har 2 frågor:
1) Vad har vi för skyldigheter rent juridikt att ta hänsyn till i den uppkomna situationen. Rimligen får vi inte ha sönder husen eftersom dom ju har avtalsservitut. Var går då gränsen för detta? Får vi inte belasta huset på något sätt? Ursprungligen (vid tomtköpet) belastades skjulets grund av vägen. Nu ligger stocken även en del mot fasaden.

2) Rent tekniskt, hur borde man lösa det hela. Att tänka på är att vägen som är 4.5 meter bred alltså har ca 0.5 meter huskropp inne på vägen + tak, vilket gör att det är viktigt att få vägen så bred som den kan bli.

Grannen hörde nyligen av sig och var orolig att stugan skulle komma till skada. Dessutom fanns en misstanke om att den redan skulle ha kommit till skada, varför dom ville ta bort allt som vilar mot stugan så snart som möjligt.
 
L-stöd?
 
Nej ni får inte belasta fasaden. det måste finnas tillräckligt gap mellan stödet för vägen så att fasaden kan få luft och det skall gå att underhålla fasaden. Skall man vara petig så är det inte säkert att servitutet gäller även underhåll. Alternativt så kanske ni kan byta ut en del av skjulets vägg mot en betongmur som vägen kan stödas mot, om ägaren accepterar det.
 
Tack för svaren. En fundering är om det skiljer något mellan läget att vägen lutar mot grunden (som den gjorde från början) el fasaden. Går det att höja vägen upp till grunden slutar, men inte mera?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.