Hej!

Jag har störts i ca 2 år på en nyöpnad reustaurang i granhusets undre plan, det finns också en fläkt på husets tak kopplad till verksamheten. (ägaren av fastigheten hyr ut under plan till reusturangverksamheten) Denna fläkt stör oerhört, men enligt kommunen så tycker de att den inte låter så farligt. Kommunen har inte använt sig av ljudutrustningen utan bara lyssnat snabbt. Tyvärr var fläkten inte pådragen på max när de var här o lyssnade.

Jag överklagade ärenden till länsstyrelsen, men det kan ta mkt lång tid innan dem är klara, jag har redan väntat i 4 månader. Dock är jag rädd att där inget händer, jag önskade om en korrekt ljudmätningn och det är det minsta man kan begära.

Funderinge 1,
Nu tog jag reda på att verksamheten inte har bygglov för fäkten på taket. Men kan det vara så kanske att ägaren av fastigheten har bygglovet för fläkten? Vad är det normala, att ägaren av kåken söker bygglovet för fläkten eller är det företaget som byggt och öppnat reustaurangen i husets lokal?

Fundering 2,
Om det inte finns bygglov för någon av dessa 2 personer vad händer då? Nu vet kommunen detta men aggerar de inte självmant åt saken? Måste någon annan lämna in någon form av "klagomål" ? Oavsett får reustaurangen rulla på som vanligt utan bygglovet?

Fundering 3,
Det brann i fläkten efter 1 års verksamhet, brandbilen var här o släckte elden i kåken. Fläkten var inte rätt byggd.
Trotts detta så får reustaurangen rulla vidare och trotts utan bygglov för fläkten, är det inte konstigt? Är det brandförsvaret som ger klartecken på korrekt brandsäkerhet innan verksamheten för starta?

Fundering 4.
När jag klagade på fläktljudet till kommunen så borde väl deras utredare kollat upp som 1:a punkt om företaget har tillstånd för fläkten?! Eller bryr sig inte kommunen om klagomål o felaktigheter för att istället stötta företagare i kommunen för bättre företagsklimat?

Jag skall fråga kommunen på nytt om ägaren av kåket kanske har bygglovet för fläkten, kanske inte reustarangkillens sak.
 
Har du pratat med restaurangägare och fastighetsägare?
Kanske kan de ordna någon sorts ljuddämpning till fläkten som gör att ni båda är nöjda?
Sista utväg måste ju vara att börja "kasta skit på varandra" om bygglov osv, då de säkerligen kommer att kontra med något annat.. ställa soporna så att ni stör er eller liknande. :S

/Thompa
 
Bygglovet följer fastigheten, du kan undersöka vilka bygglov som finns hos stadsbyggnadskontoret bara du har fastighetens address.

Nu tror jag inte att det är en snabbare väg att komma fram, restaurangen kommer inte att få nyttjandeförbud bara för att det kommer in en anmälan. Brandkåren kan ev. teoretiskt utfärda förbud för mer än ex. 10 personer att vistas i lokalen om brandskyddet är felaktigt. Men det brukar handla mer om bristande nödutgångar osv. Vid en anmälan så kommer restaurangen att få möjlighet att söka bygglov, eller bygganmälan som jag misstänker räcker för detta. Om handläggaren är grinig så kommer de att döma ut en straffavgift, men som sagt inte att stoppa fläkten, såvida den inte bryter kraftigt mot någon regel. Vad gäller störning så har ju kommunen redan bestämt sig för att det inte är ett problem.
 
Jag hade nog försökt jobba lite med det här med lukt. Känner du av restaurang-doften i din lägenhet/trapphus? Där har du isf lösningen. Hota med att du kommer att driva det hela vägen om inte de ordnar fläkten som låter på taket... OBS, doften är fastighetsägarensproblem.

//Anders
 
Swappe, Yes, jag har snackt med grannen, de tränker inte bygga bort ljudet, har själv hittat en billig bra lösningen hur man bygger bort ljudet.

Aedwall, Ja, jag har påpekat detta med lukt också, fler som störs av den. Vi får se vart det landar.
 
En evakueringsfläkt på en innergår behöver i sig inte vara bygglovspliktig. Men förmodligen har bygglov utfärdats när restaurangen byggdes eller byggdes om.

Det som reglerar den här typen av störningar är miljöbalkens bestämmelser. Dock har en praxis utarbetas som säger att den som bor i innerstad eller motsvarande måste förvänta sig en del störande ljud. Är ljudet av den digniteten att det stör även inomhus med stängda fönster så har man nog ett case. Stör det endast när man vistas på balkong eller med öppet fönster - svårare.
 
I miljöbalken står det inga nivåer gällande buller, utan det står endast lite siffror i naturvårdsverketsföreskrifter. Ex om hur bullernivåerna är:
Riktvärdena vid nybyggnation av bostadsbebyggelse eller vid nybyggnation eller väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur är:

30 dBA ekvivalentnivå inomhus
45 dBA maximalnivå inomhus nattetid
55 dBA ekvivalentnivå utomhus (vid fasad)
70 dBA maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad

Jag kan dock meddela att översiger bullret 25 Db nattetid inomhus så är det redan där JÄVLIGT störande. Så jag ger inte mycket för dessa värden.

Jag har processat ex antal fall för min arbetsgivare, då vi har mycket fläktanordningar i våra fastigheter som går på sommarmånaderna. Problemet har tillkommit då kommunen exploaterat områden närmre våra byggnader. Vi har fortfarande inte förlorat något fall pga buller för nivåerna är alltid under 45 Db inomhus nattetid, men det låter helt ärligt förjävligt!

Men så är det när komunen inte lyssnar på utlåtande som görs vid detaljplaner.

Med andra ord, skall du vinna denna fajten så är det matlukten du skall köra på. Ring miljökontoret och be dem komma ut och "lukta". Be dem om ett beslut ang luften! Är det negativft för din del så överklaga till länsstyrelsen. Man vinner till 99,9% hos länsstyrelsen vid matoser!
 
aedwall,

tack för bra info!

Jag störs av ljudet hemma med stänga fönster o dörrar, men det är förmodligen under dessa ljudnivåer. Låter som en bil står utanför fönstret med tomgången på, det var så jag reagerade 1:A dagen jag hörde fläkten, trodde det stod en bil utanför eller någon helkopter som som brummade uppe i luften. Regerade på att ljudet aldrig tog slut, tittade ut o såg denna glänsande jumbofläkt på grannens hustak, bara 15-20 meter från mig.

Så jag kör nog fast på att ljudnivåtoleransen i lagboken är för högt satta. Det blir att bygga om mina fönster nästa sommar, då har jag störts i 2,5år tror jag det blir. Sen att bygga om dem kostar pengar, samt att det hjälper mig inte när jag vill öppna fönster eller vistas på balkongen som jag alltid gör på sommaren.

Matosen har jag ett ärende inskickat till kommunen, tror inte kommunen gjorde ett skit åt det, det har gott så lång tid nu så jag har för mig jag överklagade till länsstyrelsen. Kommunnes tjej som var här ute noterade att det luktade i området dock.

Skall rota fram mina gamla papper.

Men vad händer om verksamheten får bakläxa i matosen? Det kommer inte göra ljudet mindre, utan detta gör bara att lukten försvinner. Alltid något iförsig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.