Hej! Har en "gräsmatta" som är mkt förutom just jämn och fin och ska nu investera i en ny klippare. Funderar mkt på hur mkt pengar jag behöver lägga och vilken jag ska välja. Den ska ju helst inte ge upp efter en sommar. Och risken finns att den kommer att köra över både det ena och det andra. Även om man försöker titta noga men en skogstomt är full av överraskningar. Eftersom det är i vår sommarstuga så blir det inte klippt varje vecka. Håller tummarna för att ni ska komma med lite tips. Tomten är ganska stor ca 1800kvm men allt är inte möjligt att klippa och tyvärr är det både stock och sten, klippor så en åkklippare är inte aktuell. Ha en riktigt skön vår/sommard^_^b
 
Jag kan rekommendera Klippo. Bästa gräsklipparen jag kört.
 
Det viktigaste du ska kolla på är hur kniven är fastsatt. De som klarar smällar bäst har kniven fastsatt med en friktionsbricka mellan knivfäste och kniv, istället för det som är vanligast med ett knivfäste med två pinnar som håller kniven.

De med friktionsbricka jag vet om är Klippo, Husqvarnas senaste modeller (i serierna LB och LC) samt vissa Stiga, har för mig att alla med Pro i beteckningen använder friktionsbricka.

Köp inte Partner, deras knivfästen är väldigt hårda, så om du brakar i en sten så är rsken stor att motoraxeln blir krokig.

Jag skulle rekommendera en med motor från B&S, men kolla då att knivaxeln är 1 tum och inte 22 mm, för den grövre knivaxeln tål mer. Hondamotorernas axlar är oftast 22 mm, så de är lite känsligare. Någon av B&S motorerna i 600- 700- eller 800-serierna är lämpligast.

Välj gärna en lite smalare klippbredd också, periferihastigheten på kniven blir lägre så det är mindre risk att något händer vid en smäll.

Åk till en fackhandel! De känner till problematiken med smällar mot kniven och följden krokig motoraxel, något de förmodligen inte kommer diskutera med dig på stormarknad typ K-Rauta/Bauhaus.
 
Och stora hjul!
 
En kåpa som inte rostar är ju bra om du har mycket sten som flyger runt. Klippo har t.ex. aluminiumkåpor och jag har sett att vissa andra märken har rostfria kåpor (Stiga hade någon sådan modell om jag inte minns fel).

Spontant känns det som att aluminium borde vara lättare, men jag vet inte hur mycket som skiljer i praktiken eftersom tjockleken på kåporna varierar en del också.
 
Stort tack då vet jag vad jag ska ta med mig för frågor/synpunkter när jag går till gräsklippar affären. ( Inte stormarknaderna dock)
 
marie10663 skrev:
Stort tack då vet jag vad jag ska ta med mig för frågor/synpunkter när jag går till gräsklippar affären. ( Inte stormarknaderna dock)
Du kan ställa frågor på ett ställe, köpa på ett annat :p
 
kamilenski skrev:
Du kan ställa frågor på ett ställe, köpa på ett annat :p
Ptja, Husqvarna säljs enbart i fackhandel, precis som Stiga Pro-serien. Klippo säljs på K-Rauta, men där brukar de vara dyrare eller med samma pris som fackhandel.
 
Kan rekommendera Klippos säkerhetskniv om man är rädd för kraftiga påkörningar. Den viker ihop sig när man kör på något. Kostar så klart men har räddat min Comet från allvarliga skador. Jag pensionerade min gamla Excellent efter en rejäl påkörning så det är klart värt kostnaden.
 
Göran.W
Eftersom det inte klipps regebundet så ska du ha så hög motorstyrka som möjligt i förhållande till klipp bredden.
Parter säljer tex klippare som har 3 hästar till 50cm klipp bredd och det är på tok för liten motor till tom vanlig klippning så kolla motor styrkan noga.

Körde för några år sen en klippare som hade 6 hk men bara en klipp bredd på 40 cm och den bara ångade fram i ordentligt högt och fuktigt gräs.

Hemskt vad alla hyllar klippo.
Min granne hittade en skapligt stor sten.
Motorn och kniven höll men chassit blev delat i 2 deler så den är nu i gräs klippar himlen.
 
Vill man göra det enkelt för sig är det bara att välja en klippare ur "pro-serierna" från de olika tillverkarna. Dessa klippare kostar minst det dubbla jämfört med konsumentprodukterna. Men de är å andra sidan gjorda för professionellt bruk och tål det mesta. De brukar även ha vibrationsdämpning och liknande som standard.
 
Jag rekommenderar en klippare med sidoutkast
 
Göran.W
arne skrev:
Jag rekommenderar en klippare med sidoutkast
Där har du en poäng för mulcher klippning eller som dom ibland säger multiklipp i högt gräs slutar ofta med att det gegas igen med gräs under klipparen så man får rensa där hela tiden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.