Jag har idag två separata grupper som matar bubbelbad och golvvärme.
Golvvärmen styrs av en Devi 530. Jag vill kunna styra golvvärmen via Domoticz så att golvet är varmt bara 1h på morgonen => Max komfort, minsta elförbrukning (har vattenburen radiator + handdukstork).
Jag känner till Devireg Touch, den är fin men kan inte integreras i hemautomationen.

Vägguttag med öppen installation och synliga kablar och kopplingar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Först tänkte jag sätta in 12V manövrerad kontaktor i elcentralen och en enfas elmätare för att mäta förbrukningen, men kom på att jag har en Fibaro Double Switch liggande! Den gör båda, och jag slipper ordna något som manövrerar kontaktorn.

Jag tänker koppla bort gruppen till golvvärmen och mata allt från gruppen till bubbelbadet (överst i bild), byta ut den tvåpoliga ändå-inte-godkänd-som-frånskiljare-brytaren till bubbelbadet mot en kronbrytare med två impulsfjädrar, samt lägga in Fibaron bakom kronbrytaren. Fibaron matar sedan termostaten och bubbelbadet.

Bubbel resp golvvärme kan nu slås av/på via en av kronvipporna, samt via mitt styrsystem. Dessutom mäts elförbrukningen för båda och både golvvärmen och bubbelbadet kan automatiskt slås av om någon kokar vatten och kör tvätt samtidigt. :))

Jag sätter ubåtar på den grupp som ej används, samt på fasen i elcentralen som blir över (märker den med Dymo och lägger den åt sidan), men fas+nolla får sitta kvar på plintarna och kablarna kvar i röret. Uppdaterad märkning i centralen förstås.

Finns några formella invändningar mot detta? Skulle en elektriker vägra utföra med tanke på "fulhetsfaktor" / hempulsvarning?

Det finns inga andra direkt praktiska alternativ och elsäkerhetsmässigt ser jag inga problem.

Det enda tveksamma är att jag tror att det står "Installationen ska föregås av en allpolig säkerhetsbrytare med minst 3 mm kontaktseparation." i manualen till bubbelbadet (saknar manual).
Dock ser jag inte att en tvåpolig Eljo Trend-strömbrytare kan uppfylla det kravet i dagsläget heller, så det är att bryta i elcentralen som gäller (Häger MCS110 är "godkänd som frånskiljare" - kan låsas med MZN175).
 
Redigerat:

Bästa svaret

I princip kan man göra så. I praktiken vet jag inte då jag inte läst nån spec på fibaropucken och heller inte vet badets och golvet märkeffekt, hur termostaten reagerar på strömbortfall, säkring och area etc, dvs alla ställningstaganden som man ser på plats.

Du behöver inte koppla bort den oanvända gruppen i centralen, låt den vara. Bryt säkringen och uppdatera gruppförteckningen. Se bara till att isolera ändarna i dosan, rätt ändar. Rätt nolla och skyddsjordsledare måste användas för den grupp som du tänker behålla. Den oanvända gruppen kommer antagligen i ett eget rör till ena dosan så den bör vara lätt att identifiera.

Ej heller behöver du tänka på den allpoliga brytningen. Om det inte innebär någon olägenhet så kan säkringen användas till det.
 
Tack för svar!
Jag har kollat datablad, märkskyltar samt mätt faktisk förbrukning. Det blir max 7,4A. 1,5mm2 C10. Startströmmen till pumpmotorn är < 20 A.

Termostaten är bra för det tar 2-3 sek efter strömbortfall innan den vaknar och kopplar in värmen med ett internt relä. När strömmen försvinner släpper reläet.

Jag isolerar alla tre ledare från den gruppen som skall kopplas bort och flyttar över skyddsjord och nolla så att allt går 100% från den rätta gruppen (ja, de kommer in i varsitt rör).
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.