Håller på att renovera en gästtoalett som ska ha glasmosaik på golvet och målad väv på väggarna. Vad blir bäst/snyggast; Att ha en vanlig golvlist eller måla hela vägen ner till mosaiken och sen mjukfoga mellan golv och vägg?
 
Hemmakatten
Vanlig fog (ej mjukfog)och ingen golvlist blr snyggast tycker jag.
 
Om du vid något tillfälle hade tänkt våttorka denna toalett ;) blir det ju inte så väldigt mycket fulare att lägga upp några rader mosaik på väggen. Kanske 6-8 cm? Praktiskt blir det hur som helst.
 
Hemmakatten
Mosaik en bit upp på väggen kan bli snyggt, snyggare än golvlist.

Vi har på vår gästtoa, kalkstensgolv och målade väggar, ingen list eller uppvika av kalkstenen. Det är inga problem med att tvätta golven, väggarna blir inte förstörda.

I teknik/pannrummet har vi däremt klinker med uppdragna kanter och våtrumsfärg på väggarna. Men där har vi å andra sidan en golvbrunn.
 
Det blir inte golvlist i a f. Blir mjukfog eller eller vanlig fog. Ska ha blå glasmosaik på golvet och hade tänkt ha vit fog, men det avrådde försäljaren på kakelfirman ifrån. Vad tycker ni?
 
Du ska ju ha tätskikt 50mm upp på väggarna och då lär det bli till att limma eventuella golvlister då spiken fördärvar tätskiktet.

Jag hade lagt ca. 60mm mosaik upp på väggarna...

Vit fog är inte bra på golvet då det drar till sig skit på ett annat sätt och den blir snabbt tråkig och ful.
Men visst... känner man för att ha det ändå och kan stå ut med att foga om när den blir tråkig så kan man ju ändå välja vitt.

I annat fall så kör med vit fog och fogförsegla golvet så håller det nog betydligt bättre.
 
Paul-Staffanstorp skrev:
...kör med vit fog...
Antar att du menar klinkerfog och då håller jag med dig.
 
Fogförsegling, är det nått transparant "klet" man stryker på fogen efter den har torkat eller? Nått speciellt fabrikat som är bra?
 
T
Aerostaffan skrev:
Fogförsegling, är det nått transparant "klet" man stryker på fogen efter den har torkat eller? Nått speciellt fabrikat som är bra?
Lip Fogförseglare!

12.jpg
 
Finns ju lite olika typer men tror att de flesta är som spray man sprayar över ytan man vill skydda och sen torkar man bort överflöd.
 
Alternativt om du verkligen insisterar på vit fog finns det epoxifog. Den är fantastiskt färgstabil och är i det närmaste vattentät då den inte är cementbaserad. Den är både syrafast och oerhört smutstålig.

Nackdelarna är att den är relativt dyr, ca 800:- / 5 kg samt att den är knölig att jobba med.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.