Hej,

Behöver lite råd
Ser den här golvbrunnen korrekt ut?
 
  • Närbild på en smutsig tvättmaskinens avloppspumpfilter och lock på ett mönstrat golv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja såvitt man kan se. Funderar du på något speciellt?
 
Nojjar bara över tätheten mellan brunnen och vårrumsmattan
 
Ser ut som de skall göra . Inget att oroa sig över
 
Hur ser jag att den är rätt monterad? Tänker mest på mamacheten bland annat
 
Du har ingen manschett på den för du har plastmatta.
 
  • Gilla
tank77
  • Laddar…
Tätningen mellan plastmattan och brunnen uppstår där mattan ligger nedtryckt i brunnen. Den pressas ut mot insidan av brunnen av klämringen (den gråa ringen vi ser på bilden).

Insidan av brunnen är svagt konisk, klämringen är konisk. När den pressas ned så trycker den hårdare ju längre ned den trycks, eftersom diametern är lite mindre längre ned. När den kommit ned på rätt djup "snäpper den fast" så den inte kan glida upp.

Om det nu hade varit klinker på golvet istället. Så har man ett tätskikt under, vid brunnen limmas då en manschett, som är en gummiduk, som trycks ned i brunnen på samma sätt som din plastmatta här. Ett vanligt fel med manschetterna är att hålet i den skärs fel, så att den kommer ned för långt i brunnen, och även hamnar under klämringen, Den skall bara tryckas ut mot sidorna. Hamnar den även under, så kommer inte ringen ända ned i sitt säte, och den trycker inte lika hårt mot insidan av brunnen som den skall. I praktiken blir det (oftast) tätt ändå. Men det är ett fel som bryter mot monteringsanvisningen.

Det är nog nästan omöjligt att göra det felet med en plastmatta, den är för styv.

Det som möjligen eventuellt går att göra fel med plastmatta, är om man istället skär bort för mycket, så att plastmattan inte går ned, det blir en glipa ovanför klämringen. Här ser det bra ut.

Ett annat fel med golvbrunnar som är omöjligt att se, är om de inte är korrekt infästa i bjälklaget. Om det är träbjälklag skall brunnen vara fäst i golbjälkarna. Och golvspånskivan runt brunnen skall ha stöd hela vägen runt brunnen. Så man får bygga en liten låda av träreglar som bultas fast i bjälkarna. Detta har det fuskats mycket med. vanligt att det bara görs ett hål i spånskivan ochs så skruvas brunnen fast i hålet. Det kommer att då att svikta lite när man går på den. Detta ger med tiden att det börjar läcka (vet inte exakt vad som händer).

Det är som sagt ett fel som i praktiken inte går att upptäcka förrän det blir en vattenskada.
 
  • Gilla
Hjaal och 2 till
  • Laddar…
Oh tack så mycket för all information! :)
Men den enligt bilden ser okej ut? :)
 
A ANHU94 skrev:
Oh tack så mycket för all information! :)
Men den enligt bilden ser okej ut? :)
Ja den ser ut som den skall göra, inget att oroa sig för
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.