Lite osäker..... du menar väl inte i källargolvet..... där är det olämpligt med golvvärme, om det inte finns en massa "underliggande" isolering....
27 mm, borde va ok.... men värmespridande plåtar under ska du väl ha??
 
Bra med källare som kanke håller 15-18 grader.....
Golven blir varma o sköna...
Se till och välja bra fönster bara, det kan bli otrevligt kallras från fönstren...
Men i ett nybygga ska det va helt ok....
 
Med källare blir golven enligt min syn o se det acceptabla, men förstås svala..... om ytan är 20 grader upplevs det ju som lite svalt, mot om det är säg 25 grader....
viktigt dock att vara noggrann med isoleringen i blälklaget, även ha pejl på tätningar köldbryggor så inte man får avkylning den vägen...
Men när man bygger nytt idag brukar det vara bra standard på isolering mm.
Bygger ni lösvirke på grunden eller?
Ju mera massa man har i golvvärmesystem ju mera trög blir regleringen, tex vid solinstrålning förtsätter golver att avge värme även sen slingorna kallnat, eftersom hela golvet är uppvärmt..
Vid undertemp samma sak...
Men det brukar funka rätt bra....
Har du radiatorer svarar dom snabbare vid under/över-temp...
 
Hmmmmm de va en svårare nöt..... ???
Nån annan som är uppdaterad på priser. :-[ :-[ :-[
 
Vad radiatorer verkligen kostar har nog inte diskuterats här det senaste året (undarar varför? ;), däremot finns det en rätt noggran kalkyl över kvmpris för golvvärme förlagd i glespanel.

Jag ser inga ekonomiska bekymmer med att använda både radiatorer och golvvärme. Det är svårt att undvika en merkostnad på 3-5kSEK för en shunt ink cirkpump men annars så ser jag inga problem.

Man skall dock tänka på, som sagts tidigare, att radiatorer och golvvärme kräver olika framledningstemp (därav shunten) och ett blandsystem tvingar en VP att arbeta med den högsta temp som systemet kräver. Det är alltså en poäng att anpassa sina radiatorer på så vis att dom fungerar bra vid så låga temperaturer som möjligt.
 
... har bara hört en osikt utan ciffror att radiatorsystem är dyrare (i material och arbetstid) och att byggfirmor föredrar att lägga golvvärme - man kan hålla huspriser på lägre nivå.
gaia
 
Väldigt grovt förenklat kostar det ungefär lika mycket att installera ingjuten golvvärme i betongplatta som att installera ett radiatorsystem (om en firma gör jobbet). Det är klart billigare än ovanpåliggande golvvärme (vattenburen) men det beror ju förstås på hur mycket arbete man lejer bort.
 
Vi gjöt in PEX 20 mm i plattan. Gick åt ca: 450 m a: 15:-/m = 6750:-. Även 2st 28 mm plusprisolsrör, till och från en fördelare centralt i huset, gjöts in. Det är det vi förberett när det gäller vår framtida golvvärme. Vi kollar in värmesystem just nu och det lutar nog åt vedpanna med ackutankar. Sedan tillkommer fördelarkostnaden, termostater, installation o.dyl.
 
Det kan ta extra lång tid att få ut värmen genom golvet om det är så tjockt som 27 mm. Om du är osäker så rekommenderar jag att du möjliggör en eventuell inkoppling av en fläktkonvektor i slutet av värmekretsen vid ett senare tillfälle. Fläktkonvektorn sänker då temperaturen på radiatorvattnet innan det går in i VP´n. Du får då upp effektiviteten i VP´n samt en snabbare reglering av värmen (under förutsättning att värmen från fläktkonvektorn når givare för regleringen).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.