Vi tittar på ett nybyggt hus med frånluftsvärmepump och golvvärme i torpagrunden.

Hur går det med att ha golvvärme och braskamin???
Har hört att det inte ska vara så ekonomiskt med den kombinationen
Eller ska vi ta radiatorer ist för golvärme?
Eller köra med golvvärme och ta bort braskaminen?
Har ni några tips?
 
Om man har golvvärme och braskamin och vill ha bra nytta av kaminen får man ha en grundvärme i husets delar som kan värmas av kaminen några grader kallare än vad man tycker är skönt. Kaminen ger då tillskottsvärmen.
 
Precis, jag kör med blockerad elpatron i frånluftsvärmepumpen och eldar vid behov. Golvvärme i platta på mark.
 
Köp kaminen direkt ifrån en kaminbutik när bygget är klart. Husleverantörerna brukar ta överpriser mot kund och det är ändå kaminfirmans gubbar som kommer och gör jobbet. Där kan du garanterat spara en slant
 
Se braskamin som ett extra värmetillskott som ger MYCKET värme då den körs. Vilket system du än har på övrig värme så ger en braskamin i de flesta fall alldeles för mycket energi för att huset ska kunna ta hand om det.
 
Hej!

Vi har ett enplanshus på ca 150kvm med en frånluftsvärmepump och golvvärme. Dessutom har vi en braskamin (Jötul F373). Det finns ju lite problem med kombinationen, men det är verkligen inte mycket att bry sig om. Fördelarna väger mycket tyngre!

Vi har en öppen planlösning med kök och vardagsrum med ryggåstak och kaminen bra placerad så att den värmer upp ungefär halva huset när vi eldar. Det gör att vi kan elda ganska mycket innan det blir tokvarmt.

De problem man skulle kunna tänka sig med golvvärme är att när vi eldar blir det varmt i huset och frånluftsvärmepumpen stänger gärna av sig vilket gör att golven blir svalare och huset kan bli *ännu* kallare dagen efter man eldat. Antingen får man koppla in en extern givare till värmesystemet som inte påverkas så mycket av eldningen eller så får man tillfälligt höja önskad innetemperatur på så golvvärmen fortsätter att värma även om man eldar.

På vintern är det ganska vanligt att värmepumparna måste använda el-tillskott för att värma huset, då tycker vi det är perfekt att kunna bidra med ved-tillskott istället för el-tillskott för få billigare driftskostnad.

mvh Lars
 
Ok, men kan golvvärme i torpagrunden vara lika bra som i plattan tror ni?
 
Slagit ihop trådarna som låg i två forum / morsan
 
ok,tack....
 
Golvvärme i torpargrunden i kombination med braskamin borde vara bättre jämfört ingjuten golvvärme. Just för att golvvärmen i torpargrund är mer snabbreglerad och kan anpassa sig snabbare då man eldar och slutar elda.

Det går bra med golvvärme ingjuten i plattan också men då får man ingen större besparing genom attt elda, bara en högre inomhustemperatur. För att spara el med ingjuten golvvärme måste man sänka framledningstemperaturen konstant på frånluftsvärmepumpne och sedan elda då man tycker det är kyligt. Man kans också tänka sig att spärra elpatronen i frvlpumpen och sedan elda då värmepumpen inte orkar med, detta gör man med fördel höst / vår och inte på vintern för då får du garanterat duscha i alltför kallt vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.