Vill göra vårat snart nybyggda villa SMV Nybro lite smartare. Huset är utrustat med stjärnnät och jag undrar vad vi kan göra för att t.ex styra belysningen? Har sett "smarta-hus" paket men de börjar på 49 000.....
 
Vad är stjärnnät?
 
Enkelt förklarat: från en punkt dras ledningar till alla rum, till alla uttag. Detta gör att man i den centrala punkten kan välja vad varje uttag skall användas till. Ofta för att kunna välja om det skall funka som data, telefon eller tv uttag. Går även att nyttja för att kunna styra alla eluttag, lampor via PLC eller dator eller olika former av kontakter
 
Och frågan är om det går att göra ett smart hus av detta. Typ styra lampor osv... utan att betala 49 000...
 
Ingen som vet?
 
Nej det går inte. Det stjärnnät som finns i smålandsvillan avser ett nätverk för data, tel och ev. tv. Det är egentligen inget mer avancerat än vilket nätverk som helst för data. Från en central punkt i huset dras tåtar (nätverkskabel cat5e eller cat6) ut till nätverksuttagen. Det finns ingen möjlighet att styra elluttag via inpulser från en centralenhet och/eller strömbrytare via detta nätverk.

I ett sk. "smart hus" är det draget en ruskig mängd tåtar , i princip så går ledningar från alla strömbrytare, eluttag, lamputtag, övriga installationer direkt tillbaka till elcentralen där en centralenhet styr "reläer" som slår av/på/dimmrar varje enskilt uttag. Givetvis kan man göra det enklare men då försvinner ju mycket av det "smarta".
 
Vi drar in ett smart-system som kostar oss 18000:- för hall, kök, vardagsrum och ytterbelysning.
Det är en hjärna, 8 dimmrar och tre paneler i det priset.

http://www.dynalite.eu/frames/index.htm
 
snysop skrev:
Och frågan är om det går att göra ett smart hus av detta. Typ styra lampor osv... utan att betala 49 000...
49 000:- är dessutom bara grundpaketet. IHC-offerten på kåken vi ska bygga landade på nätta 187 000:- och då höll vi ändå in på dimbara grupper, styrda uttag och annan dyrbar funktionalitet.

haddirajan: Installerar ni detta själva eller på entreprenad? Vilka är det i så fall som gör detta?
 
Då går vi över till PM, post kommer
 
Haddirajan, jag är också intresserad! Berätta gärna mer om ditt system.
 
Jag slog till på detta i all hast och har inte satt mig in riktigt i vad man kan göra med det ännu.
I det grundpaket vi satsat på ingår iallafall styrning på 8 zoner av belysning.
Man kan programmera detta med pc och det normala är tydligen att vid aktivering så dimmas lamporna upp till ca 80% för att spara på dess livslängd, sen kan man från panelen öka eller minska detta efter behov.
Det har en "lämna hemmet" knapp som alla andra system samt vattenavstängning om man vill det etc.
Varje box rymmer 8 enheter och kostar ca 4500:- och en dimmer till detta kostar ca 950:-.
Nätet dras med matning från elcentralen medans styrningen går via cat5.
 
Hur fick du upp ögonen för detta system? När man kollar in hemsidan så verkar de inte ens ha en filial i Sverige utan som närmst Norge.

I den IHC offert jag fått så är dimrarna en stor post. Helst vill man ju ha allt dimbart, men när dimrrana kostar 3000:-/st så tvingas man snåla in lite... Ska kolla in det här dynalite-systemet istället.
 
Jag var inne på http://www.ljusihem.se/index.html i ett annat ärende, och fick då prata med rätt personal som upplyste om att de är den svenska importören av detta system (jag vet att det inte står något om det på Dynalite.eu), men på den vägen är det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.