Idag blev det gjutning av plattan och jag låter bilderna tala för sig själva...:)
 
  • IMG_3496.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_3504.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_3509.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Har du fortsättningsbilder på detta?
 
Inte för tillfället. Förrådets stomme är klar, men mer än så gör jag inte förrän till våren. Kan bli aktuellt med en uppföljning av bilder längre fram.
 
_ap_
Va!?
Kom igen nu, det ska ju vara lite kallt och jävlig när man ska göra nåt. ;)
 
-25 när jag stod ute och skruvade väggpanel med endast en handske (för att kunna hålla skruvarna). Det tycker jag är tillräckligt kallt och jävligt för min del ;)

Så nu får det faktiskt vänta ett tag till innan jag fortsätter att tillverka skrapor, skruvtråg etc.
 
_ap_
Självklart, det värsta jag vet är att vara ute i kylan och jobba.

Jan och Simon skruvade ihop pelletsförrådet i töre i -25-30*!
Typ 200st M8 med bricka och mutter.. Brr.. Då längtar
man till sommaren.

Jag kommer på besök snart.
 
Hur gick det fortsatta bygget? Är nyfiken på hur du byggde skraporna samt om de skrapar direkt mot betongen eller om du lagt plåt emellan. Erfarenheter så här långt? Funderar själv på att bygga något liknande i vinter...
 
  • Gilla
sebsv211
  • Laddar…
menhir skrev:
Hur gick det fortsatta bygget? Är nyfiken på hur du byggde skraporna samt om de skrapar direkt mot betongen eller om du lagt plåt emellan. Erfarenheter så här långt? Funderar själv på att bygga något liknande i vinter...
Kul att du är nyfiken! Skraporna tillverkade jag i höstas men övriga anläggningen är inte helt klar än och kan därmed inte säga något om hur det fungerar. Som du ser på bilderna så ligger det två st ingjutna H-balkar som skrapornas centerdel ligger emot. Själva vingarna/stegen ligger däremot mot betongen. Att gjuta in balkar har många fördelar och det kan jag varmt rekommendera. Det finns ingen anledning, som jag ser det, att lägga plåtar mellan betong och skrapor. Ta en titt på hur man bygger stora förråd till värmeverk så ser du att det är precis denna princip som används.

Förrådet har jag tillverkat klart med ett delvis öppningsbart tak, dock så är den öppningsbara delen tillverkad av trä och det ser jag nu efter en vinter att det blir alldeles för instabilt så den delen måste jag nog göra om av stål. Efter att i vinter ha köpt på mig alla saker så är planen att göra klart anläggningen nu i sommar.

Behöver du mer input är ställer jag upp på diskussion :)
 
Tack för ditt svar! Förstår jag det hela rätt om jag i dessa grilltider gör en liknelse med kött och säger att ryggraden ska ligga mot H-balkarna och revbenen (skraporna) skrapa mot betongen på båda sidor av varje H-balk? Jag skulle behöva skruven ungefär i mitten på förrådets långsida så jag planerar att svetsa ihop ett plåt-U till skruven att gjuta ner i betongen, för visst måste det hålla bättre än en skruv direkt mot betongen? Om betongen (vanlig K30?) klarar skraporna kanske den klarar skruven också? Hur höga gjorde du skraporna och med hur tjock metall? Skulle också vara intressant att höra vad du ska ha för hydraulik-prylar.

Jag planerar utförandet av mitt förråd nu och sätter nog igång bygget av vissa delar i vinter. Däremot får större jobb vänta till nästa sommar så att vi kan använda det gamla magasinet under vintern. Har ett litet förråd med "propeller" i botten från Swebo sedan tidigare men det måste man regelbundet hoppa ner i och skyffla flis eftersom "propellern" bara tömmer 1/3 av flisen medan resten ligger kvar längs väggarna; inte minst om det är mycket barr i flisen. Ett skrapförråd lär ju tömmas bättre och på vår förrådsyta passar skrapor bättre än fjäder. Jag återkommer säkert med fler frågor under planeringsfasen och ser fram emot fler bilder om du har tid att ladda upp... :)
 
Haha, det var en jättebra liknelse och stämmer överens på pricken!

Jag ska återkomma så fort jag kan (före midsommar) med några bilder på skraporna och information om mitt materialval samt hydrauldelarna. En sak som jag måste fråga dig är varför du tänkte ha skruven inuti förrådet, dvs i själva flishögen? Det finns nämligen ett antal problem med att ha det så, jag säger inte att det inte går...det kan fungera rätt bra under rätt förhållanden. Utan att gå in på de olika problem som det kan medföra så avråder jag dig. Se över förrådets design ifall detta går att undvika.

Eftersom jag inte kört anläggningen än så har jag inte live-erfarenheter om jag varit rätt ute med dimensionering av skrapor, hydraulik, betong osv men jag har resonerat så att vanlig betong bör räcka gott och väl. För metalldelarna har jag överdimensionerat eftersom jag vill att det ska hålla länge samt att när man ändå håller på så är det inte särskilt stor skillnad i pris heller. En viktig parameter för dimensionering är hur långt förrådet är (i skrapriktningen) samt hur högt med flis man ska lasta, dvs: hur tung kommer det gå.
 
pipewelder skrev:
En sak som jag måste fråga dig är varför du tänkte ha skruven inuti förrådet, dvs i själva flishögen? Det finns nämligen ett antal problem med att ha det så, jag säger inte att det inte går...det kan fungera rätt bra under rätt förhållanden. Utan att gå in på de olika problem som det kan medföra så avråder jag dig.
Jag har idag ett sådant här magasin (det högra på bilden) från Swebo:
prodblad_energibrannare_sv_01.jpg

Där går skruven ju ut i mitten av magasinet och för att slippa bygga om det andra på anläggningen också tänkte jag behålla skruven på samma ställe där den går idag genom att bygga något i stil med följande från Tagessons (och GotFire) fast med betongbotten:

flisforradsbottenfranmotorsida.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Varför är det olämpligt? Nu blev jag lite nervös. :confused: Mitt förråd blir för övrigt mindre än ditt, baserat på dina bilder. Ca 2,5 m bredd, 1,8 m djup och 2 m höjd.
 
Sammanfattningsvis är nog den viktigaste anledningen till att ha skruv, skruvmotor och hydraulik utanför förrådet är att flis har en otrolig förmåga att hänga sig. Beroende på skruvtrågets utformning, djup, lutning och längd så går det att minimera risken. Givetvis också med kvalitén på fliset såsom fraktion och fukthalt. Om fraktionen är bra (bitar stora som tumnaglar, utan/minimalt med stickor) och det inte är så fuktig flis så kommer det inte bli några hängningar med den typen av förrådsbottnar som bilden visar.

Jag har valt att ha alla grejor (skruv, motor, hydraulik) utanför förrådet för att enklare nå dessa vid ett ev haveri eller service. Skruven går även lättare utan flistyngden som pressar på ovanifrån. Det kräver dock i regel lite mer arbete och i många fall en extra skruv + motor beroende på transportriktning till brännaren. Blir det något problem med anläggningen så kan man ju ge sig tusan på att det är i smällkalla vintern och då vill jag undvika att handskotta ut ~20 kubik flis för att nå exempelvis en hydraulkolv.

Har du schysst flisfraktion och fukthalt så tror jag inte att det blir några problem för dig. För några år sedan tillverkade jag ett precis likadant förråd som på din bild, med plåtbotten, fast den blev ca 50% större. Den har fungerat bra sedan start men vid några tillfällen har spån packats under skraporna och orsakat att nästan inget material hamnat i skruven, med följden att anläggningen stannat.
 
Du har helt rätt i nyttan av att ha allt lättillgängligt om något hakar upp sig. Om jag skulle lösa det skulle jag behöva två extra skruvar med tillhörande motorer och snäckväxlar vilket känns väldigt dyrt... Har dock tänkt tanken att sätta kolven utanför magasinets kortsida, men den skulle då sticka ut genom en vägg vilket inte skulle vara så estetiskt... En lucka ovanför skruven in till magasinet kanske kan möjliggöra att få ner flis om den hänger sig ovanför skraporna?

pipewelder skrev:
Den har fungerat bra sedan start men vid några tillfällen har spån packats under skraporna och orsakat att nästan inget material hamnat i skruven, med följden att anläggningen stannat.
Har skraporna kunnat lyfta sig från botten när spånen packats mellan skraporna och botten? Och har det skapat problem att flisen hängt sig ovanför skraporna? Annars borde väl flisen mellan skraporna puttats ner till skruven även om det packats spån under skraporna? Eller stannade kolven för att motståndet blev för stort och de helt enkelt inte skrapade alls längre?

Min flis är inte perfekt på något sätt. Klart större än en tumfingernagel och innehåller ofta barr och stickor eftersom jag mest eldar grot. Bör man med "dålig" flis välja annan förrådslösning såsom fjäder?
 
Om du snabbt vill göra ett överslag kan du räkna med att en extra motor med växel kostar ungefär en bit under 5000. Skruv ca 1000/meter, skruvtråg tillkommer.

Angående spån som packats under skraporna så var det en kombination av lite för hög fukthalt samt extrem kyla som gjorde att det liksom blev ett tak över skruvtråget. Kolven stannade inte men skraporna flöt liksom ovanpå spånet. Det är relativt enkelt att åtgärda - bara gräva sig ner och peta ner flis i skruven. Det är också detta du kommer få göra ifall det hänger sig i ditt förråd. Någon lucka för att komma ner till skruven har jag inte sett exempel på, jag tror det enklaste är att spetta/gräva ner flis till skruven ifall situationen uppkommer.

Skraporna måste man fixera mot underlaget/golvet m.h.a byglar som svetsas/bultas mot förrådsgolvet. Exempel på detta går att se på många anläggningar. Man kan inte montera skraporna för tajt mot golvet utan istället lämnar man några mm glapp både i höjd och sidled. Annars finns nog risk att det kan kila fast ordentligt.

Du skriver att du använder grotflis vilket nog kan anses vara bland det besvärligaste materialet att transportera beroende på dess ojämna fraktion med mycket stickor och sånt. Med tanke på det så avråder jag starkt ifrån att använda fjäderomrörare för jag tror ärligt talat att skrapor inte alls är lika känsliga för ojämn fraktion som fjäderomrörare. Det är i alla fall min erfarenhet men fråga gärna ägare som har denna uppsättning av utrustning tillsammans med grot (om du hittar några ;)). Kan nämna att jag har bekanta som otaliga gånger fått skotta sig ner till fjäderomrörare just eftersom stickor har ställt till med besvär då motorskydd löst ut och det har stockat sig i skruven. En annan benägenhet som fjäderomrörare har är att stickor och större bitar flyter upp till ytan i flisstacken. Om det har någon signifikant betydelse i sammanhanget låter jag vara osagt men ville ändå nämna det.

En till sak som kan vara bra att tänka på ifall du har kolvarna inne i flishögen. Se till att kolvarna har en förlängd stång så att den, vid indraget länge, har några cm synlig del mellan kolvens ytterhölje och ringen där bulten ska sitta. Anledningen till detta är att inte packningarna ska skadas när kolven dras in och flis ligger mellan bult och ytterhölje. Hoppas du förstår hur jag menar. Se därtill att hydraulrören är riktigt ordentligt klamrade och dra så kort som möjligt inne i förrådet.

När du nu eldar med grot så kan det vara bra att dimensionera skruven därefter så att den inte har för liten diameter eller stigning så att stickorna faktiskt kan följa med. Om du inte har några problem med att transportera idag så utgå ifrån den skruv som du har.

Slutligen så kan jag, om du vill, tipsa dig om tillverkare och modeller på skruvar, motorer, hydraulik etc. Detta tänker jag dock inte skriva och skylta med publikt utan i så fall får du PM:a mig när det aktualiseras.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.