Vi bygger nytt hus i äldre stil. Jag har tittat på t.ex. Nacka byggnadsvårds gjutjärnsluckor för tilluften, går det bra att sätta dem även i ett nytt hus ? Hur öppnar man dem (syns dåligt på bilden) ? Skall de målas ?
 
Går och går, det går säkert att få till det, om det blir bra är väl en annan femma .... Ventiler förr satt ju i murstocken och då är det frånluft vi pratar. Då murade eller spikade man fast dom i murstocken. Andra satt i skafferier... Om ventilen är rund i solfjäderform vrider man på en knopp i mitten för att ställa önskad luftmängd igenom dem.
Kolla efter solfjäderventiler i plåt eller mässing (sitter såna på kakelugnar eller i ex. båtar), de är inte så grova och är säkert lättare att få till snyggt med tillluft.
 
W
Ska precis installera några sådanna själv, dock i ett äldre hus. De e av typen på snörrventiler och öppningsbara (som den 110 mm varianten e på nacka byggnadsvård). E inga problem att få det snyggt bara du använder tex handsmiddspik eller skruv som inte lyser så mycket (vissa har dold infästning och det e bättre). Rör dimensionen kan ibland vara svår att få tag på men tex 110 mm finns ju överallt. Dessa i gjutjärn e ju mycket finare än båtvarianten i mässing tex.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.