K
Hejsan,

Var idag och kollade på en tomt, en bergstomt (som nästan alla andra här i Stockholm) och funderar lite över vad som är möjligt och inte möjligt.. Tomtens placering är på deen absoluta toppen av berget, så ingenting rinner mot tomten, utan allt rinner från tomten. berget är något kuperat med några smärre höjdskillnader.

Jag är nyfiken på huruvida det är möjligt att gjuta en "platta på mark" direkt på berget?
Kan man gjuta en betongmur ett varv runt tänkta huset, förankrat med armeringsjärn i berget, där högsta punkten på muren är 300mm ovan högsta bergsspetsen. Fylla upp innanför muren med macadam så att högsta bergsspetsen är täckt.

lägga 300mm cellplast till ovankant mur och gjuta en 100-200mm platta med vattenburen värme som vilar på den gjutna muren och som förankrat med armeringsjärn
 
Låter väl som en bra idé. Se bara till att få till isolering på plattans kant.
 
K
Tack för svaret, jo självklart får man göra något åt isoleringen också..

Kanske är det bättre att spränga/snigeldynamit bort knallarna så att man får en någorlunda jämn yta och sedan fylla upp med 15cm grus och gjuta konventionellt på på grusbädden med kantelement. man får väl skerställa att det inte är några gropar i berget så att vatten inte samlas utan att det rinner iväg.

Vill helst inte spränga, miljömedveten som man är (läs: snål), men samtidigt vill man inte fuska med grunden.
 
Vi har bergstomt. Vår schaktare (erfaren av bergstomter då det är det är mest berg som finns här) rekommenderade 20cm (minns inte exakt) material (olika grusfraktioner) mellan berg och platta. Vi fick spränga en skvätt och det var inte så dyrt.

Samtidigt har jag sett någon av grannarna som har gjutiti upp en stödmur direkt på hälleberget. Så det går väl...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.