Vad jag förstått så beror det till stor del på vilken typ av undersökning man vill ha. Enklaste varianten kanske betyder att det kommer dit en gubbe som sparkar lite i jorden och tar ett par spadtag. Ska man ha en mer givande undersökning så bör man ta dit någon som borrar ner till fast mark och kan analysera borrkärnorna.

När vi skulle köpa vår tomt spekulerade vi lite i vad den senare varianten skulle kunna kosta. Kom fram till att det borde kosta minst 20'. Vi hade ingen anledning att tro att marken skulle vara dålig och ett samtal till en grundläggare som byggt i grannområdet (100 m bort) bekräftade detta. Därför beslutade vi oss för att spara de pengarna och om det behövs lägga dem på en grund/undergrund-förstärkning om det visar sig att det behövs när vi börjar gräva. Vi antog alltså att undersökningen skulle kosta mer än vad eventuella mark/grundförstärkningar skulle kosta. Får väl se om det stämmer...

 
Markförstärkning kan t ex var pålning men det kan också innebära att man gräver ur dåligt material (ex lera) och ersätter det med material som har bättre bärighet. Det finns nog fler exempel på vad man kan göra för att förbättra markens bärighet.

Grundförstärkning kan innebära att man har lite extra armering i betonplattan. Har man blandat grundmaterial under huset (ex berg i ena hörnet och morän i andra) så bör man förstärka plattan för att det inte ska bli sprickor (marktrycket blir olika i de olika delarna av huset).

Om grannen behövde påla så bör ni definitivt göra en markundersökning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.