Vi köpte ett hus från 1919 som hade många fel bl a var det ruttet i grunden och ägaren friskrev sig från dolda fel. Säljaren sa det inte gick att komma in under huset, men han hade ändå satt in en Anticimex-avfuktare där.
När vi i september upptäckte hur illa ställt det var med detta hus togs kontakt med jurist som trodde vi skulle få rätt och ersättning. Hon skrev några brev till säljare och dennes advokat. Vi betalade 6 000 kronor i förskott. Nu svarar hon inte på varken mejl eller telefon efter 4 januari. Kontakt togs i augusti och huset köptes i april förra året.
Vi har anlitat en byggnadsfirma på orten som brytit upp och lagt nytt golv. En rörmokare fixade nya rör,men glömde skruva åt vid radiator så det läckte ut vatten på nya golvet. En grävfirma höll på i tre dagar med att gräva och ta bort de gamla rören utomhus, men fann ej avlopp utan grävde mot brunn och hydrofor. Vi måste gräva åtta meter till rätt ställe själva. Dränering var ej gjord så vi har även gjort detta för att ej få vatten in mot huset. Nytt undertak och tegel har vi lagt. Vi har målat och tapetserat. Det måste göras om för byggfirman smutsade ner.
Nu är vi helt slutkörda, men måste ändå få till kök och badrum där nya golv lagts.
Tacksam för alla goda råd hur vi ska agera vidare! :(
Elinar
 
Hur du skall agera?
Tja, fixa huset till att börja med, ett hus från 1919 med friskrivningsklausul är rätt lönlöst att försöka driva vidare.
Kontakten med juristen får du kanske lösa med rek.

Återigen, undersökningsplikten när man köper en fastighet är långtgående.

Tillägg, rörande krypgrunden, hur kom ni in i den så att ni kunde undersöka och upptäcka att det fanns en avfuktare där? Bara en sådan sak som att det är ett utrymme som man inte kan inspektera är ju direkt en varningssignal och kräver fördjupad undersökning.

/Kent
 
Redigerat:
Tyvärr så är det nog inte mycket du kan göra förutom att fixa huset. Du har ju köpt det med friskrivnings klausul mot dolt fel... Och det är byggt 1919.
Undersökningsplikten ligger ju på dig som köpare.

snickrboden var visst snabbare.
 
Redigerat:
På det du har beskrivit här så tror jag att säljaren sitter rätt säkert. Juristen, är det en advokat, (=Medlem i advokatsamfundet), i så fall bör ni klaga på beteendet, dels att hon fått er att tro att det går att fixa, dels att hon gjort sig oanträffbar. Nu är jurister som beter sig så ofta inte riktiga advokater.

Däremot så är sannolikt rörläggaren ansvarig för missödet med golvet.
 
Har säljaren ljugit om huset så är det bedrägeri. Säger han att det inte går att titta i krypgrund fast det gör det och han satt dit avfuktare så visste han om problemet. Det är inte dolt fel men det kan ses som bedrägeri.
 
O
Mest bedrägligt tycker jag att juristen har burit sig åt.... Med tanke på att detta omöjligt går att driva, med tanke på friskrivningsklausulen på ett hus från 1919....
Varför gjorde ni inte någon egen undersökning?
 
huggan skrev:
Säger han att det inte går att titta i krypgrund fast det gör det och han satt dit avfuktare så visste han om problemet. Det är inte dolt fel men det kan ses som bedrägeri.
Detta måste väl hamna under undersökningsplikten.
 
Provtryckte aldrig rörmockaren innan han lämnade? Har han orsakat skadorna får han ju åtgärda dom. Har ni betalat räkningen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.