Vi bor i en sömnig liten by som i princip har fått stå och växa igen de senaste fyrtio åren. Under framför allt våren och snösmältningen är alla åkrar översvämmade, förra året var flertalet av våra ekonomibyggnader väldigt blöta om fötterna och vår uppfartsväg var översvämmad. I somras röjde vi därför kring dikena, tog dit en grävare som fixade till dikena och vi satte en ny trumma under vägen som dittills haft en liten trätrumma... :)
Vi gjorde detta gemensamt med vår närmaste granne som är en fritidshusägare. Han grävde upp sina diken och bytte ut sin trumma.

Nåväl, till saken hör att dessa diken är gemensamma. Alla jordbruksfastigheter på vår sida har diken mellan varje åkerteg. Dessa smådiken leds till ett större som löper tvärs över alla fastigheter (det är framför allt detta som har röjts och grävts). Detta leder till sist till en "kanal" (rejält djupt och brett krondike) som i princip är slutstation för samtliga diken i byn.

Ok, så till problemet: trots att vi lagt ner både pengar och möda på att fixa våra diken så leds inte vattnet bort. På ytterligare nästa grannfastighet är nämligen diket igenväxt och vattnet står still. Det tar sig aldrig iväg till krondiket. Det leder till problem även på andra ställen, till exempel rinner inte vattnet av ordentligt från byavägen. Det känns ju sådär lagom kul att ha vatten stående, med ett djup på två meter, när man har en 1.5-åring som springer omkring ute. :(

Vi måste ta upp detta med denne granne, men innan dess skulle jag vilja veta lite mer om hur rättsläget ser ut. Det finns inget servitut inskrivet när jag kikar på Lantmäteriets sidor, men dikena är åtminstone sextio år gamla.
 
Man kan väl alltid hojta om "förrättning" för att få lite fart på de andra. Inte vill de väl först få betala en massa för att sedan tvingas utföra arbetet de vill slippa. ;)
 
Varför var ni inte i kontakt med den grannfastigheten när du och din granne grävde? Är det bara en fastighet eller är det en gård eller liknande vars diket diket ligger på?
 
Det fanns helt enkelt inte tid att börja föra diskussioner då. Det beslutades om grävning, röjdes och grävdes inom loppet av någon vecka. Och att det kommer bli diskussioner, det vet vi. Vår granne hyser en förhoppning om att han kanske inte ska motsätta sig röjning och grävning om vi betalar grävningen. På den nivån är det.
 
Har du kollat att det inte finns något dikesföretag registrerat?

Vems är vägen, finns det en vägförening som kan bekosta det hela?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.