Har den ganska vanliga vikporten Car-In drygt 10 år gammal. Konstaterar att överkantens anslutning mot karmen är en rejäl köldbrygga om varmgarage och riktig vinter ute, en ensam ca 4-5mm tjock gummiduk fäst på ovansidan portbladet och in mot karmen. Nedersidan mot betongplattan är i alla fall dubbel som en "stor mjuk slang".

Funderar på att åtminstone sätta dit ytterligare ett lager gummiduk (och få några cm stillastående luft emellan när porten är stängd) på ovansidan men är osäker på sort. Tänkte skruva fast med många montageskruv upptill på insidan portbladet samt på innerväggen alldeles ovanför karmen. Vad finns det för lämplig gummiduk 3-5mm som klarar öppning/stängning och låga utomhustemp?
 
Tror du inte själv portens hela yta är en större köldbrygga ?
På min sitter det innuti 40mm cellplast orginal, men det känns att den blir kall. jag har i sommar satt 30 mm extra cellplast på insdan (med långa montageskruv) Fast jag har en slagport som det förmodligen är enklare på än en vikport...

Blir vit och ljust som bonus :)

/benny
 
Jo visst är det bara 30mm isolering i porten, men i alla fall något. U 1,någonting. Cellplast på insidan är ju en bra variant för att öka isoleringen. Skulle försöka med XPS 250 som håller något bättre än vanlig om det gick att få tag på ca 30mm. "Öppna" utrymmet upptill på Car-In är flera cm brett och 2,45 långt. Inte alls som en slagport som går direkt mot karmen.
 
Det finns en gummilist att köpa i byggbutiker som TESA tillverkar av epdm gummi. Själv satte jag en mindre bräda på utsidan av porten med tätningslist mot portens utsida för att förbättra så att det inte skulle dra i ovankant.
 
Tack, låter som en riktigt bra lösning! Blir ju som en tät karm där uppe då. Har hittat TESA universal dörrlist EPDM 15mm bred och 8mm hög, den du tänker på? Trodde portbladet rörde sig en liten aning utåt där uppe vid öppning men med en bra tjock list ordentligt fastklamrad på långsidan/insidan av en extra smygbräda borde det fungera fint.
 
Slutligen blev det en P-profil list i silikongummi 20mm bred och 12 mm hög. Klamrade var femte cm utmed långsidan på den extra smygbrädan med P-profilen uppåt på insidan mot portbladet. Möjligen är silikonlist något mer tålig mot slitaget än cellgummi. Hittade den på en specialbutik, kuntze.se. Blev direkt bättre ljudisolering mot trafiken utanför och det kommer säkert att märkas något på energiförbrukningen.

En ytterligare förbättring är att hitta en lämplig isolering till de halvmeterhöga sidolisterna nertill men det blir trixigt att få det hållbart. Kanske skära till bitar av liggunderlag och limma med något lim som har chans att fästa på silikongummit där?
 
Har en fundering ang tätning mellan dörrblad och garageplatta (2st slagdörrar) men har inte löst det ännu

Förslag eller ännu hellre bilder :)
 
Ligger den an mot plattan från sidan brukar det vara en gummikorv (list) på insidan porten, om porten går ovanpå plattan brukar det vara dubbla tjocka gummidukar under porten.
 
  • Gilla
Wiklund_samuel
  • Laddar…
Byggagarage skrev:
Ligger den an mot plattan från sidan brukar det vara en gummikorv (list) på insidan porten, om porten går ovanpå plattan brukar det vara dubbla tjocka gummidukar under porten.
Har du info/bilder på hur det kan se ut och var man får tag i det?
 
Hej !

Tala med någon portfirma i trakten, fråga efter släplist el bälglist. Finns i olika bredd inte särskilt dyra säljs som metervara, samt en profil som du monterar listerna med. dock ej särskilt snygg, men invändigt är den ju ok att använda iaf.
Vad det gäller tätning mellan dörrbladen, går det att sätta en släplist i framkant av ena dörrbladet ngt stukad utåt, så den sluter tätt mot dörrblad 2. Då slipper du iaf att det blåser in.

släplist: fästes antingen in el utsida
bälglist: fästes in och utsida
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.