Hej, vi är på gång med att göra grundplatan för vårt garage ca 7x4 meter. Ca 1/3 kommer att stå direkt på berg som sluttar så att det i andra ända är ca 2 meter fyllning. Av olika anledningar kan vi inte spränga och vill absolut inte frilägga och göra grundmurar ned på berget. Nog måste det gå att göra en tillräckligt stark platta? Armering är inte dyrt kan man "superarmera"? Skulle man kunna tänka sig två pålar ned till berget i den "djupa" ändan av plattan? Väldigt tacksam för alla ideer!
MVH
Stenper
 
Det är verkligen inte rekommenderat att grundlägga delvis på berg och delvis på fyll.
 
Kan ni göra ett "fulgarage", dvs carport med väggar och paddat grusgolv? Isåfall borde det lösa problemet.

Kan ni inte frilägga berget, grundmura från berget och sedan bygga ett träbjälklag över den del som sluttar? Då kanske ni kan använda utrymmet under golvet som förvaring, smörjgrop eller liknande.
 
Två pålar, dvs plintar, eller möjligen några till, blir bra.
Ta hjälp med beräkningen av konstruktionen.
 
Hej och tack för svaren! Ja det blir nog pålar i ytterhörn och en rejäl kantbalk. Kan någon rekommendera en som hjälper till med konstruktionsritningar för ett rimligt pris?
Det stora problemet mad att gräva ur till berget är att vi inte kan lägga massorna någonstans. Det skulle bli att köra bort och köpa nytt.... Dessutom är det ett jäkla jobb med grundmurar ned på starkt sluttande berg (jag vet har formsatt många meter sådant)!
MVH
Stenper
 
Bumpar tråden, kan någon rekommendera en kostruktör för den här garageplattan?
MVH
Stenper
 
Stenper skrev:
Bumpar tråden, kan någon rekommendera en kostruktör för den här garageplattan?
MVH
Stenper
Det beror på var bygget ska ske.
Konstruktören vill säkert kunna inspektera tomten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.