Vi har nyligen flyttat till ett hus på landet som ligger längs med en grusväg. längre ut på vägen ligger två andra fastigheter där den ena bytte ägare nu i vintras. Vägen är en blandning av asfalt, oljegrus och grus. Vi hade ett årsmöte för någon månad sedan, första på ca 10 år som vi fattat det, där vi bland annat diskuterade skicket på vägen och vad man bör göra i långa loppet. Den blir med jämna mellanrum väldigt gropig med stora hål. Dessa har tidigare lagats genom att peta i grus eller asfaltskross beroende på vem som gjort något.

Vi var bara två av fastighetsägarna på plats eftersom den tredje fastigheten ägs av en kille som inte bor i Sverige utan låter sina gästarbetare bo i huset (han har ett byggföreatg). Den fastigheten står för mer än hälften av den totala trafiken eftersom de kör mycket fram och tillbaka och det bor fler där än i de två andra fastigheterna tillsammans, även om vi räknar med våra barn som går i lågstadiet. Vi som var på plats tyckte att det kan vara läge att planera för att fixa vägen ordentligt på sikt, men ingen av oss är rik utan vi tog ett beslut på att varje fastighet sätter in 200:- i månaden på vägkontot så att det finns pengar den dag vägen är för dålig och vi kan fixa den ordentligt. Detta motsätter sig nu den tredje fastighetsägaren med motiveringen att han inte vill ha asfalt och det var minsann han som petade i grus senast (jag hade medvetet låtit bli för att försöka få en del av gästarbetarna att sänka farten och inte dundra på i 70 utanför vårt hus som ligger ca 2 meter från vägen och där barnen går in och ut).

Jag vill ju helst inte bråka med honom, vilket dessutom måste ske via mail på engelska vilket inte gör det lättare, men frågan är vad som händer om vi ger med oss och han inte behöver betala, kommer han då fortsätta köra en aggressiv stil för att få sin vilja fram.
 
En gemensamhetsanläggning ska förvaltas i enlighet med anläggningsbeslutet. Det bör framgå av detta vilken standard vägen ska hålla. Om eran tilltänkta renovering ryms inom anläggningsbeslutet får ni som förening ta upp avgifter, oaktat vad en enskild medlem tycker (betalar han inte skickar ni bara kronofogden på honom). Ligger den upprustning ni tänkt göra utanför anläggningsbeslutet kan ni inte finansiera det inom föreningen utan får i så fall göra det ur egen ficka och eventuellt be föreningen om tillåtelse. Att försöka göra egna farthinder ligger mest troligt helt utanför anläggningsbeslutet, så det skulle jag avråda ifrån.


VikingBlacksmith VikingBlacksmith skrev:
Jag vill ju helst inte bråka med honom, vilket dessutom måste ske via mail på engelska vilket inte gör det lättare, men frågan är vad som händer om vi ger med oss och han inte behöver betala, kommer han då fortsätta köra en aggressiv stil för att få sin vilja fram.
Blir det bråk får ni kontakta Lantmäteriet, ett par hundratusenlappar senare är ni alla fortfarande lika missnöjda men har nu formellt riktiga andelstal ni kan debitera efter. Med andra ord, hur viktig är vägen för er? Är ni beredd att betala så stå på er, är ni däremot inte villiga att betala kommer grannen alltid kunna "...fortsätta köra en aggressiv stil för att få sin vilja fram".
 
  • Gilla
tio_Pepe och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Först så måste vi förstå vad detta är för samfällighet.

Är det t ex en gemensamhetsanläggning som har inrättats för de tre fastigheterna enligt anläggningslagen? Eller är den en äldre vägsamfällighet som t ex för länge sedan inrättades enligt den ej längre gällande lagen om enskilda vägar? Nästa fråga är om det finns en samfällighetsförening bildad, antingen enligt samfällighetslagen eller kanske en äldre vägförening inrättad enligt lagen om enskilda vägar?

Varför utreda detta? Ja för det ger spelreglerna för samfälligheten. Och frågan är om ni förvaltar vägen med delägarförvaltning eller via föreningsförvaltning. Om det är delägarförvaltning så måste ni vara överens om varje förvaltningsbeslut. Om ni har föreningsförvaltning så kan två köra över en.

För att kunna köra över någon så måste ni följa bestämmelserna i samfällighetslagen för uttaxering mycket noga. Det där beslutet om att sätta in 200 kr i månaden på ett konto per fastighet kan vara förenligt med samfällighetslagen men det låter som olagligheter. Ni ska uttaxera belopp enligt andelstalen som ni har, inte enligt egna överenskommelser.
 
  • Gilla
polaris78 och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.