Jag har precis köpt ett gammalt torp. Det är ett timmerhus på 130 m2 i 2 våningar från mitten på 1800-talet. Det står på krypgrund / gråstensgrund som har haft en felaktig betongpågjutning som vi nu håller på att bila bort. Denna har vart utsatt för frostsprängningar och dragit ut en hel del sten ur grunden.

Inne i huset kan man se att ena kortsidan har satt sig. Huset har sjunkit ned mot denna sida. Förmodligen beror detta på att man tidigare grävt på denna sida för att dra in el, vatten och avlopp. Syllen har dåligt stöd på den här sidan. Nu vill vi renovera rummen på denna sida. Frågan är hur man vet att huset satt sig färdigt? Grävningen vid ena kortsidan för el och VVS gjordes någon gång på 80-talet. Man kan se i rummen som vätter mot denna kortsida att tapeter och dylikt har väckat sig i hörnen. Tapeterna är dock från samma tid så det är svårt att veta om sättningarna pågår. Ett fönster på övervåningen skvallrar dock om att så kanske är fallet för det går inte att öppna.

Ska man nu våga sig på att lyfta huset bara så pass mycket att man kan få syllen att stå på mer stöd än idag eller ska man rikta ännu mer? Det blir ju ett jätteprojekt i så fall. Hörnstenarna på denna sida verkar vara rätt så intakta men den ena har sjunkit ned en bit. Vet någon något bra företag som skulle kunna besiktiga grunden och komma med förslag på förbättringar...???
Helst i Uppsala län.
 
Timmerhus är helt klart det bästa huset för att få sättningsskador i enligt mitt tycke. Dom är otroligt stadiga och rejält överdimensionerade. Sålänge du inte har nån skorsten i huset som kan äventyras när du börjar lyfta så skulle inte jag tveka att försöka få upp huset någorlunda i våg igen.
 
Jo en rejäl murstock finns i huset. Två kakelugnar, en vedspis, som tack och lov är bevarad i det nya köket, och en rejäl Husqvarna-kamin skall ge värme under den kalla vintern. Vi hade en sotare hos oss som inte trodde att det skulle vara några problem att rikta huset lite.
Det enda är väl att tidigare ägare byggt huset rakt på undervåningen.

Det lutar åt att garagedomkraften kommer att få ett nytt arbetsområde i höst... :)
 
Visst går det att lyfta/rikta upp
och det blir ännu bättre om man har gott om tid
dvs lyft och vänta innan de nya gipsplattorna passas in
man kan också lyfta i flera steg
då följer också resten (än bara närmast lyftet) bättre med

sen så in och gräv och få till en ny grund att stå på först, tyvärr
kanske ny syll, åtminstone fuktspärr in mellan syll och grund

ja betong har förstört många gamla fina hus
 
Ett litet tips bara.... använd inte en vanlig hydralisk domkraft... Hyr eller köp hellre en mekanisk (vevas upp och har backspärr).

Det finns en risk att den hydraliska tappar trycket när den väl lyft, du måste ha rejäla stöttor för den hydraliska ("inte meka under bil utan pallbockar").

Försök även mäta hur mycket som huset satt sig och var "knäcken" sitter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.