Vi har liksom många andra på denna sajt kommit fram till att vi vill flytta ett gammalt timmerhus till vår tomt. Men till skillnad från dessa många andra verkar vi börja i fel ände. Vi har inte först hittat huset och sedan bestämt oss utan vi har bestämt oss utan att ha ett hus. Har sökt efter annonser både i tidningar och internet utan resultat. Hur får man kontakt med gamla timmerhusägare, som dessutom vill sälja sitt hus? Kan man kanske sätta in en köpesannons i lokaltidningar? Är det någon som kan tipsa?
 
Kolla på exempelvis

www.blocket.se

Där finns alltid massor av byggmaterial till salu. Sök i "Hela Sverige" under kategorierna "Bostad" och " "För hemmet / Hus & trädgård". Använd sökbegrepp som *timmer* och *timr* (avgränsat med asterixer).

Ett annat knep är att kolla med kommunernas fastighetskontor och andra större fastighetsägare. De har ofta äldre bebyggelse som ska bort vid exploatering.
 
En annan variant är att ta bilen och åka runt å titta efter gamla hus som står övergivna, sedan kollar du upp vem som är ägare och hör om dom vill sälja.

Det står många äldre hus och förfaller som ingen bryr sig om.
 
Tack för snabba svar!
 
I norra Sverige finns det ofta timmerstommar att köpa. Kolla hustillhus.se och byggigen.se, som är återbruksverksamhet med byggnadsvårdsprofil. Byggnadsvårdscentrum i Gysinge förmedlar också ibland. Länsmuseerna kan ofta förmedla timmermän som bygger nya hus med traditionell teknik.
Dan
 
Återigen tack för hjälp.

Huset som är till salu på Blocket är alldeles precis vad vi önskar, men det är dock för stort. Vi kan inte räkna med bygglov för större än ca 80 kvm. Huset på hustillhus är istället tyvärr för litet. Om någon på forumet vet något hus som är till salu/som skall rivas kan ni väl tipsa. Jag har själv annonserat på Blocket och Eniro och det kommer en annons i Sundsvalls tidning i slutet av februari. Har redan fått ett svar faktiskt. Sedan tar vi en bilsväng i början av sommaren och tittar på de tips vi fått.
 
*funderar* Bygg nytt i gammal stil?

/Kent
 
Visst har vi det! Ett tag funderade vi på att köpa ett nytt prefabhus (ej timmer) men vi vill ha charmen och det speciella med timmerhus. Ett nytt timmerhus kostar väl väldigt mycket pengar? Vi tänker i mesta möjliga mån göra saker själva eller ringa vänner och släkt när det gäller större grejor. Vi har ett beboeligt hus som kommer att rivas när vi är klara med det nya huset så det är inte bråttom. Nedtagning och märkning tänker vi dock leja ut till någon som kan!!
 
Tack för tipset.

Huset ser fint ut så vi skall ta kontakt med säljaren.
 
C
Kolla med Öhmans i Ljusdal, proffs på att bygga upp gamla timmmerhus, de brukar ha hus på lager eller i vart fall veta om hus till "förfogande"

carra
 
Ok det skall jag.
 
Hej,

Visst är det ngt speciellt med ett timmerhus. Vi har nu bott 5 månader i vårt flyttade timmerhus och det känns skönt att äntligen ha kommit på plats.

Några tips;
-Hur mycket du än tar till i din tidsestimering, muliplicera ytterligare en gång med en faktor 2. Det tar massor, massor med tid.
-Låt huset stå en vinter med taket på innan id börjar inreda. Även om stommer är gammal och torr så kommer du att få sättningar i väggar.
-Märk ordentligt och plocka ned själv om du skall bygga upp det själv. Då vet du var det var specialkonstruktioner och var du bröt sönder en stock. Köp inte ett uppmärkt nerplockat hus, risken är stor att det blir ett gigantiskt pussel/plockepin. Alternativt lej bort allt.
-Köp på dig lite böcker om timmring, flyttning av timmerhus, konstruktion i gamla hus osv. Nyttig och roilig vinterläsning.

Bygger ni i sundsvall? Därikring borde det väl finnas ganska så gott om hus. I alla fall några mil in i landet. Här uppe (norrbotten) är det inte ngr problem att få tag i objekt.

/Jögga
 
Ni som har erfarenhet av husflytter, vad kostar det i runda slängar att hyra in någon som monterar isär och flyttar och bygger upp (d.v.s. gör allt)?

Jag tycker det är svårt att hitta några fina äldre hus i de områden vi är intresserade av. Detta kanske vore ett alternativ...

Sara
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.