Jag har ett gammalt hus där alla tidigare elinstallationer är gammal kulo av den typen med metallhölje som bockades med tång. Det sitter kopplingsdosor av porslin och elluttag och strömbrytare av bakelit.

I bagarstugan i souterrängplan så är det t om draget på kula.

Nu har vi börjat riva ut den gamla elen i takt med att vi renoverar rum för rum och temporärt anslutit de delar vi inte rivit ut till ett nytt proppskåp med något så modernt som automatsäkringar och jordfelsbrytare. Vi vill ju ha en eldragning som är säker, utbyggbar men vill också göra det någorlunda byggnadsvårdsmässigt och bevara den gamla

Vi har låtit en elektriker sköta jobbet, jag är inte själv kunnig inom området. Nu när det är dags att sätta tillbaka elen i några rum uppstår några frågor:

1. Är det OK att återanvända de gamla kopplingsdosor, eluttag och strömbrytare som är hela eller köpa nytt? Kommer ju isf bli samma modell som de t ex Gysinga har (eller finns det bättre ställen att köpa på?)

2. Är det OK att återanvända gamla lampor inne och ute? Lamporna är ojordade och mycket av kablaget är slut, kan jag bara byta kablar mot nya och återanvända lamphållare? Verkar inte rekommenderat för mig att försöka bygga om och skyddsjorda lamporna själv.

3. Om man ändå drar om hela huset (till slut) så är det väl vettigt att jorda (kanske måste det också) men hur är det med fast installerade lampor och annat, måste allting vara jordat?

Det känns lite tråkigt at behöva slänga ut allt gammalt som finns men jag har inte kunskaper nog att bedöma vad som är bra och dåligt, lämpligt och olämpligt. Alla råd och tips mottages tacksamt.

Bifogar lite inspirationsbilder:

DSC00416-006.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC00403-001.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC00409-001.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC00407-001.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag tycker att du i första hand ska ta ett "snack" med din elektriker så att ni är på samma "våglängd". Att använda g:a apparater är kanske inte så lyckat många är troligen bara godkända för 6 Ampere och dom har med tiden helt säkert blivit gamla och slitna. Dosorna är väl inte någon höjdare att jobba med och ofta behöver man flera plintar än det finns i dom g:a. Och om det är "apparater" ur serien Renova tror jag säkert att din elektriker lätt kan konkurrera med Gysinge när det gäller priser.
Visst kan du återanvända g:a armaturer om du drar om trådarna men det brukar bli rätt kostsamt att få det gjort då det tar mer tid än man tror. Man måste även använda "special" trådar för att få det riktigt bra.
OCH gör du en så omfattande "renovering" så räknas det som en nyinstallation och allt måste följa dagens regler. Det innebär bla att alla uttag/lamputtag ska vara jordade, och att du ska ha en eller flera jordfelsbrytare.
Men som sagt prata med elfirman FÖRST.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.