Hejsan, har gjort en rejäl utrensning i källaren. Där hittade jag en del gamla lampor typ från 70 talet och en gammal frysbox.

Lamporna är av den där typen med rörlig "arm" eller vad det nu heter. Har hört att sladdarna inuti där ofta går sönder och så. Jag undrar om det är någon bra ide att koppla in dem. Blir det säkrare om man byter ut den ojordade kontakten mot en jordad? Eller finns det stora risker ändå? Är det någon ide att sälja på loppis till någon händig eller är det bara slänga som gäller?

Vad det gäller frysboxen i fråga vet jag att den funkar fortfarande, men jag undrar hur säkert (läs el) det är att använda den. Även den har ojordad kontakt. Vet ej märket på den men på en liten skylt på den står det "en Levin produkt". Den är nog från 50-talet eller nåt. Undrar också ungefär hur mycket ström i genomsnitt den kan dra. Om någon vet alltså

 
Hur som så är det inte bara att byta kontakten på varken Lampor eller Frys. Tycker du lamporna är kul att ha och kanske använda så kolla med en riktig lampaffär vad det skulle kosta att fixa dess på rätt sätt. Om jag har fattat rätt så är det mycke regler ang detta med att jorda gamla armaturer mm. Frysen är nog inte my´cke att spara på då den säkert är undermåligt issolerad och en stor strömtjuv (säkert oxå miljöbov Freon).
 
Det räcker inte att bara byta stickpropp , lamporna måste byggas om på ett godkänt vis.Som Snuttjulle sa ,släng frysen.
 
Lite skumt med en frysbox utab jordad kontakt.

Tror att frys och kyl "alltid" har krävt jordat.

Släng den!
 
Du får aldrig sätta jordad kontakt om det inte är jordat.
 
Jag kollade i en lampaffär om lamporna, jag valde att låta dem fixa två av lamporna. De andra slängde jag på tippen.

Gjorde likadant med frysboxen. En kompis tipsade mig om att jag skulle låsa frysboxen först eftersom det tydligen har skett en del olyckor med barn som hoppat in i dem och låset gått i baklås.

Det är en gammal tant som har använt frysboxen. Jag "lånade" ut den till henne eftersom hon behövde den. Nu har hon dock flyttat och hon ställde boxen utanför mitt "lagerrum". (vi bor i en före detta väldigt stor villa,men sedan har man gjort om så att det är som ett villaliknande hyreshus. Det finns 3 lägenheter till)
Den gamla tanten sa att boxen fortfarande fungerade men var bullrig. Men som sagt nu är den slängd i alla fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.