Hej,

Vi och vår granne slog två flugor i en smäll - de behövde gräva ur sin tomt och vi fylla upp vår. Sagt och gjort, här om dagen blev vi av med sista jordhögarna som plattades till. Det är en stor yta som fyllts upp, tänk er ca 15 x 10 m och 2,5 m högt. Se bifogad bild, det gråa fältet.

Givetvis är det rätt lerigt nu och risk för att marken sätter sig. I ena hörnet så har vi dagvatten som rinner ut i en väl tilltagen stenkista, ca 2,5 m djupt.

Vi har tänkt att bygga en gemensam stödmur med grannen på kortsidan och ordna något annat på långsidan, för att få så mkt tomtyta som möjligt att använda.

Vi kommer givetvis gräva upp en del av det gråa området igen för att göra något riktigt och ordentligt sedan. Men hur går vi vidare härifrån nu?

Hur förhindra att marken sätter sig för mycket? Hur göra för att kunna använda ytan idag utan att vada i lera? Mer dränering?

Tack!
 
  • Abstrakt illustration med grå kontur, halvpunktmönster i övre högra hörnet, solid orange rektangel mitt i.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Massorna måste sätta sig. Att trycka till massorna med tung maskin i lager när de påförs hjälper en del men i slutändan så måste de få sjunka.

Och 2,5 m lerhaltiga massor är mycket, är det utpräglad lera kan du räkna med att det sjunker i alla fall 0,5 m om det är dåligt tilltryckt. Det tar några år, mest sjunker det under vintern när det regnar. Efter tre vintersäsonger så blir marken påtagligt stabilare.

För att få bort lerighet och pölar så krävs vegetation, t ex gräs. Rötterna gör underverk för att stabilisera och strukturera ytan på lera. Så på med mullhaltig anläggningsjord och så gräs i vår.

Dränering lär inte hjälpa i lera men att den ligger så att vatten kan rinna av hjälper. Ett stendike kan ta hand om vatten om det finns lågpunkter som samlar vatten men det bättre lösningen är att markytan ligger i fall så att sådana lågpunkter inte uppstår från början.
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…
Stort tack! Så vi bör lägga gräsmatta redan? Härligt :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.