F
Hej,
Bor i ett 70tals 1.5plan hus med kallvind (krypvind mot nock och kattvind) och krypgrund. Många riskkonstruktioner med sndra ord!
För några år sedan installerades (av förra ägaren) en FX ventilation. Frånluft i badrum, klädkamare och tvättstuga, tilluft i all andra rum enligt rekommandationer (fresch ventiler)
I krypgrunden finns en avfuktrare (CTR 300).

Vi upplever luktproblem i hela huset, men framförallt på övervåningen. En lukt/fukt expert kom fram till att det var undertryck i huset som suger in luft från vinden via ottätheter och påverkar inomhus miljön. De gjorde några fuktmätningar i både vinden och krypgrunden och det såg normalt ut.
Trots att frånluftsventilation är justerad enligt rekommandationer för antal liter per sekund baserat på husstorlek har vi ett kraftigt undertryck. Det känns tydligt när vi öppnar en dörr tex. Vi gjorde en test och lämnade ett fönster på glänt på övervåningen och nedervåningen, och luften blev mycket bättre.
På övervåningen har vi 3 frånlutsdon som drar tillsammans ca 25l/s, och 3 tilluft ventiler där det kommer in knappt 5l/s sammanlagt! Så vi får luft från vinden istället för uteluft. Hade aldrig trott att det är lättare för luften att ta sig genom glipor än uteventiler men det är bara att konstatera.
På nedervåningen är ventilation mer i balans och fresch ventilerna tillför bra uteluft.
Utöver det saknades det någon form av ångspärr till nock, men fanns i väggarna och snedtak.

Vi håller nu på med stor renovering av övervåningen så vi sätter ångspärr, byter isolering, och bygger luftspalt (isoleringen förhindrade ventilation via takfoten i takkuporna). Vi har gjort en mögelsanering (slipning och desinficiering), det fanns påväxt lokalt på de ställen som saknade ångspärr och luftspalt men resten såg ganska frächt ut. Nya fuktmätningar visade bra nivåer.

Vi har nu anslutat ny ångspärr till den befintliga i väggarna. Det visar sig vara svårare än vi först trott... Det kommer fortfarande väldigt lite luft i tilluftsventilerna och pyser lite överallt där tak möter vägg. Vi har valt att inte röra kattvind väggarna men vi kan inte garantera tätthet där. Dessutom kvarstår lukt i den delen av vinden då isoleringen säkert är luktsmittad.

Min tolkning är dock att vi inte har någon fuktproblem på vinden, dels pga kraftig undertryck, och nu förbättrar vi ventilation med luftspalt så det borde vara ännu bättre.

Vi är mitt i renoveringen, isolering och ångspärr är på plats. Kvarstår att montera innertaket. Behöver reda ut vad nästa steg är. Jag har tänkt på några möjliga åtgärd som jag skulle vilja ha feedback över innan vi bygger färdigt :
- det var inte tänkt så men vi skulle kunna fortsätta med att sätta ångspärr även på väggarna. Isf skulle vi kunna lägga ny plast över väggarna och montera gipskivor över. Är det dumt? Plasten som redan finns är inte tätt någonstans så jag tror att risken för dubblångspärr är obefintlig. Vad säger att vi inte flyttar problemet till anslutning vägg/golv?
- inse att vi inte kan fixa alla läckage och installera mekanisk tilluft på övervåningen, FX värmepumpen är ny och det känns dumt att byta till en ny FTX. Kan man istället installera någon styrd fläkt på taket och koppla några tillufsdon för att ersätta uteluftventilerna som ändå inte ger något? Skulle det vara fel att göra detta enbart för övervåningen isf?
- vi behöver lägga om taket inom snar framtid. Funderar på att lyfta råspont mot kattvindarna och byta isoleringen som är möjligen luktsmittad. Har dock förstått att det inte går att montera ny ångspärr utifrån så det hjälper inte ventilationsproblemet.

Skulle verkligen uppskatta lite kommentarer, var tänker vi fel? Vad har vi missat? Har ni några bra förslag?
 
Jag skulle börja ned att söka lite på gamla trådar ftx i ett ”gammalt ” hus är ett omtalat ämne. Samma sak mes att använda plast i väggarna. Det jag har förstått är att det är viktigt med en justering av sin ftx så att du inte har för hört undertryck i äldre hus. Jag håller på att renovera ett hus från 45 och snickare och sakkunniga inom isolering tyckte alla att jag skulle ha ångspärr i tak och i väggarn och inte försöka göra mitt hus helt tätt.
 
F
Har läst redan ganska mycket, hittar bra information om bytte från självdrag till FTX, men vi har redan FX. Så det skulle bli isf att komplettera med tilluftsventilation. Har tyävrr inte hittat någon ämne om det. Vet inte ens om det är möjligt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.