Hej!
Jag renoverar ett gammalt hus och vill ha massiva trägolv. Vi behöver köpa till en hel del av detta och vill helst ha grangolv överallt. Hur ska jag se skillnaden på ett grangolv och furugolv?

Är det någon som kan lära den okunnige :)

Jag undrar även om vad som var mest förekommande material på golv från slutet av 1700 talet, när det gäller golv?

Vi har eventuellt hittat golv från 1800 talet. När sponten är skadad på brädorna är det bekymmer att sätta ny spont då, eller tror ni att en snickare kan ordna detta?

Tacksam för alla tips och råd.

//Generellt
 
Jag är ingen specialist, men så här har jag för mig att det ligger till. gran har mindre och runda kvistar, medan furu har större och ofta lite avlånga kvistar. Furun är rödare i färgen. I vår sal har man börjat med furu och sedan mitt i rummet bytt till gran - man använde väl vad man hade. Jag tycker furun är vackrare, den har mer liv.
 
Gran har inte lika tydlig skillnad mellan kärnved och splint, eller ingen skillnad. Kvistarna sitter gärna i kransar och är ofta radiellt spruckna. Gran är det vanligaste golvmaterialet historiskt, där gran fanns att tillgå. Det mörknar mindre än furugolvet och har en mindre orolig karaktär. Anses ibland vara segare än fur, hursomhelst är det anledning att vara noga med kvalitén, det finns gran och det finns gran.
En snickare kan säkert fräsa in en lös eller fast ny spont.
Dan
 
Tack för svar.

Jag har några mera funderingar och det är om man kan blanda golvmaterialen, dvs ha furugolv i ett rum och grangolv i ett annat utan att det ser konstigt ut?

Nu tänkte jag visserligen inte blanda hur som helst men någon del kanske kan komma att få furugolv. Jag vill ha alla golven ljusa.

Hur kan jag kontrollera kvaliten på gamla golv annat än själva "skicket".

Tacksam för råd nu när vi letar gamla golv och kompletterar befintliga.

/Generellet
 
Jag har några mera funderingar och det är om man kan blanda golvmaterialen, dvs ha furugolv i ett rum och grangolv i ett annat utan att det ser konstigt ut?
Vi har gran i sovrummet, ganska rött och ~150mm brett.
i rummet bredvid som är barnens ser det ut som tall och är ~95mm brett.
Tycker att det är trevligt med lite variation.
 
Jag letar material till att renovera gammalt hus med och har nu hittat gamla brädor av rött furu. Vad är detta?
Innebär gissningsvis att det är mer rött i sin karaktär. Vi vill ju ha ljus golv så då är ju frågan om här kanske. inte kommer att passa oss i stilen..

Det har suttit som inntertak och jag funderar på om vi kan lägga det som golv, fast det kommer behövs en platta under då det inte är tillräckligt tjockt. Är detta en förnuftig idé?
 
Grangolv är vackert ett litet tag... Tyvärr blir det märken efter minsta belastning så jag skulle rekommendera något annat.
Även om man tycker det hör till och är lite charmigt med "slitna" golv är det inte roligt med centimeterdjupa jack efter att man tappat något på golvet.
 
Vet någon vad kärnfuru som är rött kan vara ?
 
  • Gilla
mickemus
  • Laddar…
Ja, det låter som väldigt bra kvalitet, dvs hög del kärnved i brädorna. Tror inte ni behöver vara så oroliga för färgen ändå, för nog styrs det mer av behandlingen av golvet...
 
Generellt skrev:
Hur kan jag kontrollera kvaliten på gamla golv annat än själva "skicket".
/Generellet
Tåligheten för gran/fur kommer av tätvuxenheten och sågningen, en kvarterssågad bräda är slagtåligare och stabilare. Tät gran är lika tålig eller tåligare än splinten på fur, som man ju vanligen inte kommer ifrån.
 
Har du köpt något golv än?

Funderar på vad du menar med att du vill ha ljusa golv. Fur är rött/mörkt. Gran är vid rätt behandling ett ljust golv. Om golvet lutas så blir det ljusare/vitare.

Det går alltid att fräsa ut ny not/fjäder. Men tänk på att brädan smalnar.

Tätvuxet kärnvirke har hög kvallitet. Ytved är inte bra = dålig hållbarhet, och brädor med ytved bör inte användas. Ju tätare det är mellan årsringarna destu bättre kvallitet. Sen ska brädorna vara sågade med ådringen åt rätt håll. bild1.gif

bild2.gif
Ådringen ska vara vänd som på bilderna med kärnan uppåt. Detta för att inte golvet ska bli en puckelpist när virket torkar.

De flesta innertakbräder jag har stött på är vitkalkade. Dessa måste isåfall hyvlas ner för att få bort färgen. Angående tjockleken så tror jag att brädorna bör vara minst 40mm. Men det beror naturligtvis på avståndet mellan golvreglarna/ bjälklagret.
 
Tack för svar!

Jag har köpt golv, det har suttit i en gammal herrgård från 1850 och satt i väggarna och taket. Det som är från väggarna är cirka 30 cm brett och 5-7 cm tjockt och det som satt i taket är vitkalkat och cirka 3 cm tjockt. Vi kände att det var värt en chansning och golvet har anlänt, dock har vi inte sett det ännu eftersom det ligger på lager och väntar på att köras ut.

Vad jag förstod så skulle det gå att behandla golvet för att få ljusheten, jag är inte ute efter vita golv utan vill ha "gamla" känslan på golven, det jag inte vill ha är gula och lackade golv.

De jag pratade med, där vi köpt mycket byggmaterial, de som snickarar en del själva osv, sa att kärnfura var toppen bra material att använda så därför slog jag till och köpte detta parti och hoppas att det ska bli bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.