Hej,
Bor i en 1 1/2plansvilla med sadeltak och 2 kupor från 1951 i Skåne. Köpte huset för 3 år sedan. ENl uppgift är underlagspappen delvis bytt på ena sidan av huset för ett antal år sedan, annars är det i originalskick. Har sett torrt och fint ut på vinden hitills. Vi tilläggsisolerade med cellulosalösull relativt nyligen, och då öppnade vi upp längskanterna. Längs långsidorna satt bräder som någon form av tätning längs kanten mot kattvindarna, och när de togs bort var det på ett på ett par ställen lite fuktigt och mörkt i träet - sannolikt på grund av bristande ventilation. Dessutom var det fuktigt vid kanten på takkupan på östsidan, som är mest utsatt för väder och vind. Efter en av höststormarna var det inte bara fuktigt utan blött där, och det hade ävan läckt lite vatten längs skorstenen. Takkupornas plåt är inte i bästa skick.

Till sak:
Hur bråttom ska vi ha med att åtgärda detta? Det är inte något storläckage direkt.
När man gör vid kuporna, måste man in och peta i själva taket då? Måste de göras på samma gång?
Till saken hör att vi vill (när det ska göras) ändra den ena kupan (inte den där det läcker), samt sätta in ett par takfönster.
Så det blir ett dyrt jobb, och frågan är om det skulle kunna vänta något år - vi var förra året tvungna att göra om ett badrum med felaktig golvvärme i och har så använt en del pengar på det, och dessutom skulle elen i huset behöva en del uppmärksamhet...

Tacksam för råd!
 
Om det rinner vatten längsmed kupornas sidor, kolla först plåten som du beskrev som inte i topp, vad är det för fel på dem? Finns det underbeslag under pappen längsmed kupan som läcker? Är det ränndalar/vinkelrännor på kuporna? kolla isf så att det rinner korrekt ut på teglet och inte under i en såkallad skottränna. börja där. (förutsätter att pannorna ser fina ut och inte är spräckta).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.