Hej!

Bor i ett sutteränghus byggt 79. Efter fuktskador pga platta på mark genomfördes en rad åtgärder på tidigt 90-tal - bland annat installerades en kanalfläkt och platonmatta under golvet för att det alltid ska cirkulera luft vid plattan.

Mitt i sommaren upptäckte vi att det luktade jordkällare i ett av rummen på nedervåningen. Efter nån dag märkte vi att tryckindikatorlampan till fläkten hade slocknat, men fläkten lät normalt. Vi drog ur kontakten och startade om fläkten, lampan började lysa. Hur länge fläkten inte fungerat normalt vet vi inte.

Men lukten gav sig inte trots att fläkten verkade okej igen. Lukten är extra stark vid regnigt väder.

Fläktteknikern vi hade här konstaterade att om fläkten verkar gå är det inte mycket att göra. Anticimexkillen tittade i ett besiktningshål vid golvet och konstaterade att det luktade inte mer fukt nere vid golvet än högre upp. Inga förhöjda fuktvärden kunde uppmätas i reglarna i besiktningshålet i väggen.

Eftersom rummet ligger vid yttervägg har vi kollat fasaden, som vetter mot grannens rabatt/slänt. Där upptäckte vi att jorden tagit sig upp på fasaden som var delvis murken på sina håll längst ned.

Vi har nu grävt ur slänten och ska lägga grus/dräneringsrör där. Samt byta delar av fasaden som är murken.

Men trots det kvarstår en del frågor - varför luktar det fortfarande trots att fläkten verkar vara igång igen (enligt indikatorlampan)?
Vi överväger förstås att byta ut fläkten, även om den så vitt vi vet verkar fungera, pga dess ålder.
Är det troligt att tänka att det är väggen som det luktar i? Eller är det mer troligt att det är grunden?

Innan vi vänder på alla stenar och gör dyra åtgärder, finns det något mer man kan titta på?
Vad hade ni gjort?
 
  • Nydränerad slänt med exponerad grund vid gul träfasad, delvis murken och skadad. Röda rabatter och grönska till vänster om huset.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Spade lutad mot en gul fasad, urgrävd mark längs husgrund förberett för dränering med grus och dräneringsrör.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Inte alls omöjligt att fukten kommer från väggen. Beror lite på om den lyckats vandra genom isoleringen och in i väggen. Vad har ni för väggbeklädnad på insidan? Är det relativt enkelt att öppna upp på andra sidan där jorden legat mot fasaden och ruttnat?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.