Hej
Är ny här och har ett beskymmer. Vi har nyss installerat en avfuktare i vår krypgrund (sorptionsavfuktare) en acetec250. Vi fick bukt med en för fuktig krypgrund. Problemet kom efter cirka tre veckor i Köket. Det luktade fukt och även mögel som kom från mellan golvet och skåphyllorna (bakom täcklisten) vi tog bort täcklisten och mycket riktigt hade det blivit påväxt på vägarna från golvet till c:a 2 DM upp på väggen. Det var kondens på kallvattenledningen och även under diskhon. Vi fixade iordning och sanerade så möglet är borta, vi har även sågat ur fler ventilationshål i täcklisterna vi har även ökat ventilationen inomhus. Men trots det har vi mätt upp en RF på 85-90% när täckskivorna är på plats. Varför kom det en kort stund efter vi installerat krypgrundsavfuktare, vi har aldrig haft problem med för fuktigt kök tidigare, kan det ha ett samband? Hur gör vi för att få bort fukten när vi har täckskivorna på plats, vi vill ju inte vara utan?
 
Börja med att issolera ledningen. Det kanske räcker.
Om nu detta är ett nytt problem så finns det lite olika orsaker det kan ha.
- Minskad ventilation
- Läckage
- Kallare i köket jämfört med andra utrymmen än tidigare.
Om det har ett samband så gissar jag att det kan vara så att det inte är tätt mellan krypgrund och kök och att luften tagit den vägen tidigare, men nu har man tätat krypgrunden och den ventilationen har upphört.
 
Hej
Tack för ditt svar. När vi sanerade bort möglet som hade blivit isolerade vi även kallvattenledningen så kondensen försvinner. Jag har pratat med Anticimex och även en ventilationsfirma och båda förstår inte varför det är så här. Anticimex tyckte vi skulle placera om de tre spirorör vi har på krypgrundsavfuktaren för enligt dom kanske det kan vara så att avfuktaren trycker upp varm fuktig luft från grunden in i köket. Men då avfuktaren ska bilda ett undertryck i grunden borde inte luften komma upp i köket utan ska ju ut i en utav ventilationsluckorna i grunden, det är ju så avfuktaren är kopplad. Vi ska testa att stänga av avfuktaren i ett par veckor och se om det blir en skillnad i köket. Men det kan ju vara så som du säger att det inte är tätt i köksgolvet mot grunden och vi tidigare har haft ett självdrag i och med men att det inte är så längre på grund av tätning av krypgrundens ventilation.
 
O
Vad säger ventilationsfirman?
 
Ventilationsfirman kommer att höja ventilationen inomhus, vi har mekaniskt ventilationssystem med styrning från köksfläkten. Men de trodde inte att det skulle åtgärda problemet. De har ingen bra förklaring till varför vi har så fuktigt då vi inte kan se något som helst läckage någonstans. De står också frågande vad det kan bero på och har enligt dom aldrig varit med om att det varit så fuktigt. Problemet blir när täckskivorna är på plats tar vi bort dom blir det antagligen så pass mycket ventilation att fukten försvinner. När vi mäter RF utan täckskivorna ligger värdet på c:a 35-40 RF.
 
Redigerat:
Fungerar avfuktaren?
Var tar vattnet vägen som avfuktaren drar ur grunden?
Det finns inte en annan bakomliggande läcka som ni inte upptäckt än?
 
Avfuktaren fungerar, den drar ut fuktig luft genom ett av ventilationshålen i krypgrunden. Nej inte vad varken vi eller Anticimex ser finns det något läckage någonstans.
 
Tobias74 skrev:
Avfuktaren fungerar, den drar ut fuktig luft genom ett av ventilationshålen i krypgrunden. Nej inte vad varken vi eller Anticimex ser finns det något läckage någonstans.
Jobbar avfuktaren hela tiden? Normalt sett tillförs inga stora mängder med fukt till en krypgrund vilket gör att avfuktaren sällan går. (förutom i rötmånadstider då men det är det inte nu)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.