Vi håller på att bygga hus, ett prefabricerat hus som monterades för en dryg vecka sedan. På långsidorna saknas ännu en del fasad som ska binda ihop två prefabricerade väggelement. Nu har det börjat regna ganska rejält och på de ställen där det saknas fasad har underliggande vindduk blivit blöt och den ser ut att vara blöt igenom in till isoleringen som ligger direkt bakom den.

Vad ska man tro om detta? Inne i huset är det torrt, men det känns som sagt som att isoleringen blivit blöt eller åtminstone fuktig utifrån. Torkar det upp spontant om det bara blir finväder ett tag, eller måste man rent av byta ut den? Antar att det är planerat att sätta upp resterande fasad nästa vecka, så fort man är klar med takpannorna.
 
Frågan är ju om bara duken är blöt för om ävan isoleringen är blöt är det inget bra - den skall då ges möjlighet att torka ordentligt alt. bytas ut. Varför har man inte täckt den ofärdiga väggen med pressar?
 
Den frågan ställde vi oss också. Vår snickare har sagt att det inte är några stora mängder fukt som kommit mot isoleringen och att det kommer att torka upp utan problem. Tydligen står många byggen så länge utan problem. Som vi förstått det suger isoleringen inte aktivt upp någon fukt och då borde det inte vara något bekymmer. De har i alla fall satt dit presenning nu, så inget mer regn ska komma åt.
 
Ska inte vindduken skydda mot regn?
 
Jo vindduk är vattentät men det kan ju ha kommit in vatten i kanterna på modulerna innan de var monterade och duken förhoppningsvis ihoptejpad
 
Mer bekymmer.... vi tror och hoppas att det hela hann torka upp för det blev fint väder ett bra tag innan de satte upp fasaden. Huset var monterat, men vindduken fasthäftad och inte ihoptejpad i skarvarna mellan blocken. Hur funkar det egentligen med isoleringen, jag har förstått att det är ett dött mtrl som det inte växer i, men ändå verkar det väldigt viktigt att den inte blir blöt... kan någon förklara hur/varför? OM det nu kom in någon gnutta vatten i en skarv så att isoleringen blev fuktig, kommer det per automatik att ge oss fuktbekymmer framöver eftersom vindduken är tät o inte släpper ut den? Är den verkligen helt vattentät, det kändes inte så?!

Frågan dök upp igen nu när det regnat kraftigt i helgen och vi har fasad nedanför två fönsterdörrar på övervåningen som inte är skyddad i underkant av dörren med list. Detta gör att regnvatten kommer in (rinner ner längs dörren) i luftspalten bakom panelen och gjort baksidan av trät blött, liksom vindduken. Listerna är inte uppsatta än för att balkongen måste upp först. Vi har försökt skydda springorna med plast över, men den var borta nu. : ( Vad bör man göra? Bryta upp fasaden känns inget kul! Vår förhoppning är att man kan förlita sig på att luftflödet i luftspalten kommer att torka upp det med tiden.
 
Issoleringen i sig är inte mögel känslig men däremot så vandrar fukten till trävirket som kan börja mögla om det inte får torka upp.

Ang. om vindduken är vatten tät eller ej vet jag inte men jag tycker spontant att den inte borde vara diffusionstät i alla fall vilket betyder att fukt kan vandra ut genom duken.
 
Vindduken är diffusionsöppen och står emot regn. Det är dess viktigaste egenskaper.

Edit: Vindduk av typen Windy och Tyvek är betydligt mer diffusionsöppna än svart Vestapapp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.